Potrivit sistemului actual, profiturile realizate in strainatate de companii cu sediul in Elvetia sunt taxate la o rata mai redusa fata de castigurile inregistrate pe piata interna, transmite Financial Times, preluat de CNBC.

Tratamentul preferential a atras in Elvetia numeroase companii multinationale, precum Glencore sau Procter & Gamble.

UE, cea mai mare piata de export pentru Elvetia, considera ca aceasta diferentiere este echivalenta cu ajutorul de stat ilegal. Comisia Europeana a cerut Elvetiei sa prezinte un proiect de reforma pana la sfarsitul lunii iunie, pentru a evita sanctiuni.

Potrivit unor propuneri initiale prezentate de un grup de lucru condus de ministrul Finantelor Eveline Widmen-Schlunmpf, guvernul va raspunde presiunilor UE prin eliminarea ratelor diferentiate de taxare a profiturilor obtinute in strainatate fata de castigurile generate pe plan intern.

Pentru a preveni plecarea in masa a multinationalelor, comisia recomanda cantoanelor elvetiene care opereaza cu o taxa ridicata pe profit sa o reduca, iar guvernul federal sa gaseasca alte forme de scutiri de taxe, asemenea celor utilizate in Marea Britanie sau Luxemburg.

De asemenea, grupul de lucru recomanda taxarea sumelor generate din drepturi de proprietate intelectuala la o rata mai redusa fata de alte tipuri de castig.

Propunerile vor fi discutate in continuare de reprezentanti ai mediului de afaceri si ai celor 26 de guverne din cantoanele elvetiene, care dispun de autonomie in privinta stabilirii taxelor. Unele cantoane risca sa piarda o parte din veniturile din taxe in urma reformei.

Companiile "privilegiate" de sistemul de taxare genereaza aproximativ jumatate din veniturile obtinute anual de Elvetia din impozitul pe profiturile corporatiilor, de aproximativ 8 miliarde franci elvetieni, iar masurile propuse ar rezulta in scaderea acestor venituri cu 1-3 miliarde franci, potrivit estimarilor oficiale.