Moneda elvetiana tinde sa se aprecieze ca urmare a politicii monetare expansive din zona euro, unde criza datoriilor Greciei a intrat in faza decisiva care s-ar putea incheia prin excluderea din zona euro.

Turbulentele de la Atena ar putea declansa transferuri masive de capital spre moneda elvetiana, ceea ce a determinat SNB sa actioneze. 

Banca Nationala a Elvetiei se confrunta cu efectele francului puternic dupa ce, la 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% in raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elvetieni.

Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobanzi negative la depozitele in franci ale bancilor comerciale. 

Thomas Jordan a precizat recent ca decizia din ianuarie a SNB a fost fortata de modificarea politicilor monetare la nivel mondial.

Recent, Banca Centrala Europeana a lansat un program de achizitii de obligatiuni, care a redus valoarea euro. Daca SNB ar fi amanat decizia de eliminare a pragului franc-euro, atunci ar fi pierdut controlul asupra politicii monetare si ar fi fost obligata sa abandoneze cursul minim de schimb in conditii mult mai putin favorabile, a apreciat Thomas Jordan.