Mai multe tari europene au vandut, in ultima perioada, titluri de stat cu randamente mai mici de 0% pe an, ceea ce inseamna ca investitorii au platit pentru privilegiul de a cumpara datoriile guvernamentale, insa maturitatile nu au depasit pana acum o perioada de cinci ani, potrivit Wall Street Journal. 

Un randament atat de scazut, obtinut in cadrul unei licitatii "ilustreaza lumea in care traim", a spus Jan von Gerich, strategist sef al bancii suedeze Nordea Bank, cu referire la scaderea abrupta a costurilor de finantare ale statelor din Europa, pe fondul masurilor de relaxare monetara implementate de Banca Centrala Europeana.

La precedenta licitatie de obligatiuni pe 10 ani, din ianuarie, Elvetia a oferit investitorilor un randament de 0,011% pe an. 

"Combinatia dintre ingrijorarile privind deflatia si actiunile agresive ale bancilor centrale a facut ca investitorii sa accepte realitatea randamentelor negative pentru obligatiuni. Un randament negativ in cadrul unei licitatii de stat semnaleaza lipsa de incredere in randul investitorilor privind cresterea economiei pe termen scurt", a declarat Jeffrey Sica, ofiter sef de investitii la fondul de investitii american Circle Squared Alternative Investments. 

In ianuarie, banca centrala a Elvetiei a renuntat la plafonul minim de 1,2 franci/euro, masura adoptata in septembrie 2011, si a redus rata pentru facilitatea de depozit la minus 0,75%.

Obligatiunile emise de Elvetia vor ramane o investitie atractiva atat timp cat randamentele nu scad sub acest nivel.

Singurele anvelope care primesc calificativul "foarte recomandate" de la expertii germani