Rezultatele finale ale referendumului organizat duminica arat ca aproape 77% dintre alegatori au respins propunerea, in timp ce doar 23% au votat pentru.

Desi initiatorii nu au precizat in mod exact care va fi suma acordata gratuit fiecarui cetatean, au lasat totusi sa se inteleaga ca va fi vorba de o suma de 2.500 de franci (peste 2.250 de euro) pe luna pentru un adult si un sfert din aceasta suma pentru un minor.

Referendumurile sunt o obisnuinta in sistemul de democratie directa din Elvetia, mai multe astfel de plebiscite avand loc in fiecare an.

Initiativa privind "introducerea unui venit de baza neconditionat", desi a strans 100.000 de semnaturi, nu s-a bucurat de foarte multa sustinere, in perioada premergatoare referendumului.

Initiatorii sustineau ca suma pe care o au in vedere ar permite un "trai decent". Cu toate acestea, un venit de 30.000 de franci pe an este doar putin peste pragul saraciei, care in Elvetia a fost de 29.501 franci in anul 2014.

Propunerea a fost sustinuta de partidele de stanga, dar criticata de guvern, potrivit caruia acest venit gratuit ar fi insemnat taxe mai mari si reducerea stimulentelor pentru cautarea unui loc de munca.

Economia elvetiana este si asa afectata de aprecierea francului, iar multe companii ameninta ca isi vor muta productia in tari mai ieftine pentru a reduce costurile. "Am ajuns la concluzia ca o astfel de initiativa ar slabi economia noastra", declara ministrul elvetian de Interne, Alain Berset, inaintea referendumului.

Elvetienii au respins, in 2014, cel mai mare salariu minim din lume

Elvetienii au respins in 2014, tot prin referendum, si introducerea unui salariu minim unic in tara, de aproximativ 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai mare din lume. Sindicatele elvetiene sustineau atunci ca este o rusine ca 330.000 de lucratori, in principal tineri si femei dintr-una dintre cele mai bogate tari din lume, sa nu castige suficient pentru a avea un trai decent.

Guvernul elvetian si oamenii de afaceri au avertizat, pe de alta parte, ca initiativa ar distruge de fapt locuri de munca, ar lovi in angajatii mai putin calificati si ar face mai dificila intrarea tinerilor pe piata muncii. In acest conext, o mare parte din populatie a votat impotriva, temandu-se ca un astfel de salariu minim nu va face decat sa creasca somajul, un fenomen aproape inexistent in Elvetia.