Dupa patru ani de planuri si cinci luni de constructie, beraria Halve Maan va inaugura o conducta care va inlocui sutele de transporturi cu cisterna de 40 de tone care trebuiau facute anual prin centrul istoric al orasului Bruges.

Ultima cisterna incarcata cu bere a plecat joi de de la beraria Halve Maan pe strazile inguste din Bruges, un oras care se afla pe lista obiectivelor protejate de UNESCO.

Directorul operational de la Half Maan, Xavier Vanneste, a declarat ca ideea unei conducte pentru transportul berii i-a parut o nebunie pana cand a vazut cum muncitorii amplasau cabluri subterane, ceea ce l-a pus pe ganduri.

Vanneste a spus ca o optiune ar fi fost mutarea fabricii de bere langa linia moderna de imbuteliere construita in 2010 si pastrarea vechii fabrici sub forma de muzeu, dar a dorit sa continue sa produca bere in vechiul oras medieval.

"Oamenii vor sa vada ceva care este viu, nu doar un muzeu prafuit", a spus Xavier Vanneste.

Inainte de cel de Al Doilea Razboi Mondial, in Bruges erau aproximativ 30 de producatori de bere, insa, in prezent, Halve Maan este ultimul din vechea garda care continua sa functioneze in locul unde s-a deschis prima berarie 'Halve Maan' in urma cu 575 de ani.

Construirea unei conducte pentru transportul berii nu este singura noutate, la fel este si modalitatea in care a fost finantata constructia. Costul lucrarilor s-a ridicat la aproximativ patru milioane de euro. Halve Maan a primit o subventie de la guvernul regional flamand, dar a strans si 350.000 printr-un proces de crowdfunding (colectare de fonduri), urmand sa isi recompenseze cu bere contributorii. Cei care au contribuit cu 7.500 de euro vor fi recompensati cu o sticla de bere Brugse Zot in fiecare zi din restul vietii lor.

Cu o lungime de trei kilometri, de la fabrica de bere din centrul orasului Bruges pana la o instalatie de imbuteliere de la marginea orasului istoric, noua conducta poate transporta 4.000 de litri de bere pe ora, echivalentul a 12.000 de sticle.

Pe langa reducerea costurilor ca urmare a renuntarii la transportul berii cu cisterna, Halve Maan ar putea profita si de pe urma faptului ca volumul sau de vanzari a crescut cu 30% anul trecut, pana la cinci milioane de litri, urmand sa urce cu inca 20% in 2016.