Este si cazul Suediei si Norvegiei, care s-au clasat pe primele locuri in topul realizat de HelpAge International, un grup care militeaza pentru drepturile varstnicilor, in colaborare cu Natiunile Unite. Pe ultimele pozitii se situeaza tari sarace, precum Pakistan, Tanzania si Afghanistan.   

Raportul a luat in considerare siguranta venitului, speranta de viata, rata somajului, educatia si ajutorul social acordat persoanelor varstnice.

Nu este o regula insa ca tarilor bogate sa le pese mai mult de batranii lor. Potrivit realizatorilor studiului, totul tine de felul in care sunt facute si implementate politicile bugetare.   

De exemplu, tarile mai sarace din America Latina (Uruguay, Panama) s-au clasat mai sus decat toate statele din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) ale caror economii au cunoscut evolutii spectaculoase in ultimii ani. Chile si Noua Zeelanda s-au situat de asemenea mai bine decat ar fi fost de asteptat dupa PIB-ul pe care il au, depasind Spania si Italia.  

Dar cea mai mare surpriza vine din partea Coreei de Sud, una dintre cele mai dezvoltate economii de pe Glob. Tara s-a clasat abia pe locul 67 din cele 91 de state analizate si asta din cauza ca acorda cei mai putini bani sub forma de ajutoare pentru varstnici, comparativ cu numarul lor. 45,1% din populatia Coreei de Sud are peste 65 de ani si traieste cu un venit la mai putin de jumatate fata de media pe tara.   

Pentru comparatie, media persoanelor varstnice in lume este de 13,5% din totalul populatiei unei tari, potrivit OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), scrie Quartz.  

Motivul situatiei bizare din Coreea de Sud, o tara in definitiv bogata, este ca adesea companiile isi obliga angajatii sa se retraga la pensie in jurul varstei de 50 de ani, preferand oameni cat mai tineri in campul muncii. Astfel, populatia tanara trebuie sa preia din grija economica si sustinerea unui numar tot mai mare de pensionari, lucru ce duce la un raport inegal de forte si la incapacitatea acordarii unor ajutoare eficiente.   

In plus, o schema de pensii general valabila a fost adoptata abia in 1988, asa ca cei care s-au retras pana pe la mijlocul anilor 2000 nu beneficiau deloc de pensie sau primeau oricum foarte putini bani, se mai arata in raport.