O reintroducere cu titlu permanent a controalelor la frontierele nationale ar costa statele din zona Schengen in jur de 110 miliarde de euro in decursul urmatorilor 10 ani, indica un studiu realizat de centrul de analiza France Strategie, afiliat biroului premierului francez, transmite Reuters. 

Potrivit studiului publicat miercuri, costurile reducerii activitatilor turistice si de transport ar echivala cu 0,8% din PIB al Uniunii Europene pe urmatorii 10 ani. Numai pentru Franta, costurile sunt estimate la 1-2 miliarde de euro pe termen scurt, echivalent cu 0,5% din PIB al tarii, estimeaza autorii studiului. Iar pana in 2025, Franta ar pierde in jur de 10 miliarde. 

'Pe termen lung, generalizarea controalelor permanente la frontiere ar echivala cu o taxa de 3% pe schimburile comerciale intre tarile din Schengen, ceea ce ar conduce la un declin structural al comertului de 10 pana la 20 de procente', au calculat expertii francezi. 

Jumatate din costuri ar fi provocate de reducerea turismului, 38% de impactul asupra lucratorilor transfrontalieri, iar restul de 12% de costurile suplimentare la transportul de marfuri, conform estimarilor France Strategie. 

In prezent, sase din cele 26 de tari din spatiul Schengen au introdus controale temporare la frontiere, Austria, Germania, Danemarca, Suedia si Norvegia pentru a tine sub control afluxul de migranti, iar Franta ca raspuns la amenintarea terorista. Uniunea Europeana se pregateste pentru o prelungire exceptionala de pana la 2 ani a termenului de aplicare a acestei masuri, in conditiile in care cel prevazut de legislatia actuala, de sase luni, se apropie de expirare in unele state.