"In ultimii cinci ani am pierdut depozite in valoare de peste 100 de miliarde de euro. Aceasta reprezinta mai mult de jumatate din Produsul Intern Brut al Greciei. Continuam sa pierdem depozite in fiecare zi. Continuam sa depindem de finantarea oferita de Banca Centrala Europeana pentru a putea acoperi retragerile din depozite. Aceasta nu este o situatie sustenabila. Sistemul bancar grec nu poate continua in situatia actuala in care zilnic pierde depozite in valoare de mai multe sute de milioane de euro'" a spus Nikolaos Karamouzis.

In opinia lui Karamouzis, exista riscul real ca bancile grecesti sa fie obligate sa isi inchida portile si sa inceteze sa mai elibereze numerar timp de mai multe zile, daca Guvernul grec condus de Alexis Tsipras nu reuseste sa ii convinga pe ministrii de Finante si sefii de guvern din zona euro ca a luat masuri credibile pentru a echilibra bugetul.

"Pentru ca bancile grecesti sa isi deschida portile trebuie sa avem acces la finantarea Eurosistemului. Fara aceasta finantare nu putem veni in intampinarea cererilor clientilor nostri care doresc sa isi retraga depozitele...Daca nu se ajunge la un acord astazi (luni - n.r.), in opinia mea BCE si Eurosistemul trebuie sa introduca propuneri suplimentare pentru ca introducerea de restrictii asupra miscarilor de capital nu este o decizie luata de Eurosistem, ci una luata de Guvernul grec care trebuie sa treaca prin Parlament o lege in acest sens... Bancile vor avea nevoie de cateva zile de vacanta pentru a putea face pregatirile tehnice pentru introducere restrictiilor asupra miscarilor de capital. De aceea sunt absolut convins ca Grecia trebuie sa ajunga la un acord cu creditorii si partenerii europeni. Pentru Grecia lipsa unui acord ar fi un dezastru", a spus presedintele Eurobank. 

Dupa cinci luni de negocieri aflate in prezent in impas, principalii actori implicati in discutiile privind criza din Grecia s-au intalnit la Bruxelles. Dimineata, o reuniune a ministrilor de finante din zona euro, care va fi urmata, seara, de un summit al zonei euro. 

Grexit 2015. Niciun acord luni pe Grecia. Eurogrup: Propunerile Atenei, o baza buna pentru a reincepe negocierile. O noua intalnire, spre sfarsitul saptamanii

De acordul privind reformele si masurile bugetare pe care Grecia va trebui sa le ia depinde deblocarea unei transe de imprumut de 7,2 miliarde de euro, suspendata de cateva luni si extrem de necesara pentru Atena. In caz contrar, Grecia risca sa nu-si poata onora o rambursare de circa 1,5 miliarde de euro catre FMI pana la 30 iunie, ceea ce ar plasa-o in incapacitate de plata si ar deschide o perioada de incertitudine puternica pentru intreaga zona euro.