Banca centrala a Greciei a fost cea care a solicitat Eurobank si Alpha Bank sa inainteze cereri pentru obtinerea accesului la linia de finantare de urgenta, intrucat a estimat ca cei doi creditori ar putea avea nevoie de aceste fonduri in urmatoarele luni, au declarat oficiali ai celor doua banci grecesti, citati de Bloomberg, scrie Mediafax.

De altfel, cei doi reprezentanti ai institutiilor bancare au afirmat ca Eurobank si Alpha Bank nu intentioneaza sa utilizeze respectivele lichiditati in acest moment.

Actiunile Eurobank au coborat cu pana la 10%, iar ale Alpha Bank cu pana la 7,7% pe bursa de la Atena, la 14:50 (ora Romaniei).

Fondurile sunt furnizate de banca centrala a Greciei, insa acordarea acestora trebuie sa fie aprobata de Banca Centrala Europeana. Institutia europeana va evalua solicitarile inaintate de Alpha Bank si Eurobank saptamana viitoare, potrivit publicatiei Kathimerini.

Clientii bancilor din Grecia incearca sa-si protejeze lichiditatile, pe fondul ingrijorarilor legate de rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, care ar putea aduce la conducerea tarii un partid ostil politicii de austeritate.

In aceste conditii, retragerile nete s-au situat la aproximativ 3 miliarde de euro in luna decembrie a anului trecut, iar volumul lor continua sa creasca, potrivit unui bancher grec.

Totalul depozitelor in bancile din Grecia era de 164,3 miliarde de euro in luna noiembrie, confrom datelor bancii centrale a Greciei.

In Romania, Eurobank controleaza Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development (55,94%) si Seferco Development.

Eurobank a constituit in trimestrul al treilea al anului trecut provizioane pentru credite neperformante in Romania in valoare de 104 milioane de euro, iar pierderile la noua luni au atins 92,5 milioane de euro.

Alpha Bank a obtinut in Romania un profit inainte de taxe in valoare de 3,9 milioane de euro in primul semestru din 2014, dupa pierderi de 20 de milioane de euro in aceeasi perioada din 2013.