Conform noilor prognoze, zona euro ar urma sa inregistreze o crestere de 1,5% in 2016 (fata de 1,8% cat preconiza in luna noiembrie) si un avans de 1,6% in 2017. De asemenea, Standard & Poor's si-a revizuit in mod semnificativ prognoza de inflatie pentru zona euro, pana la 0,4% in acest an, fata de 1,1% cat estima anterior, si la 1,4% in 2017, fata de 1,5% cat preconiza in noiembrie, scrie Agerpres.

In raportul publicat miercuri, economistul sef pentru Europa de la Standard & Poor's, Jean-Michel Six, a comparat zona euro cu un avion care "zboara cu un singur motor", adaugand ca desi exista motive sa speram ca economia va lua altitudine, o revenire la modelul de crestere robusta de dinaintea crizei este putin probabila.

Pentru a-si ilustra metafora avionului cu un singur motor, Jean-Michel Six a scos in evidenta faptul ca economia zonei euro se bazeaza in principal pe consum, care reprezinta 55% din Produsul Intern Brut al zonei euro si incepand din 2014 a fost responsabil pentru 72% din cresterea economica.

"O relansare care se bazeaza pe un singur cilindru este prin definitie suspecta. Ar putea foarte rapid sa se opreasca, asa cum s-a intamplat in precedentul ciclu din 2010-2011. Sau la fel de bine ar putea sa fie un fenomen episodic creat de scaderea facturilor la energie", a avertizat Jean-Michel Six.

De asemenea, agentia de evaluare financiara subliniaza ca actiunile bancilor centrale au un impact limitat asupra perspectivelor de crestere si inflatie, avand in vedere pretul scazut al materiilor prime si lipsa de sprijin din partea guvernelor in materie de reforme structurale care sa stimuleze competitivitatea si eficienta pietei muncii

Prognozele economice nu au un impact direct asupra ratingurilor suverane atribuite de Standard & Poor's insa o modificare a fundamentelor economice se resfrange si asupra analizelor de rating.