Ar trebui sa ne asteptam la o revolta populara? In orice caz, ea nu va veni "nici din partea partidelor politice, nici din partea sindicatelor", ci mai degraba din partea unor persoane obisnuite "care nu s-au gandit vreodata ca vor face asa ceva", comenta recent cotidianul grec Kathimerini, referindu-se la situatia din Grecia.

Acest comentariu ilustreaza insa amenintarea care apasa asupra democratiilor europene, unde mai multe tari traiesc un paradox: indicatorii lor economici incita la optimism, dar somajul si saracia afecteaza viata zilnica a locuitorilor.

Aceasta "criza dupa criza" alimenteaza corporatismul si populismul, cu cateva luni inaintea alegerilor europene. Chiar in Franta, unde nu a fost necesar sa se recurga la un plan de ajutor european, contrar Greciei, Spaniei, Italiei, Irlandei sau Ciprului, cresterea somajului, planurile sociale si cresterea impozitelor au generat recent miscari de contestare spontane si cu forme multiple.

Eforturile presedintelui François Hollande de a reforma in liniste tara sunt atacate din toate partile - unii considerandu-le insuficiente (ca agentia Standard & Poor's care a redus din nou ratingul tarii), iar altii ca mergand prea departe. Ca urmare a acestei situatii, popularitatea presedintelui a scazut drastic, in timp ce Frontul National al lui Marine Le Pen a crescut in sondaje.

In Spania, unde partea cea mai rea a crizei pare sa fi trecut odata cu iesirea, anuntata pentru ianuarie, din planul de ajutor european - la fel ca si pentru Irlanda - si cu o reluare timida a cresterii, somajul, mai ales in randul tinerilor, ramane foarte ridicat.

"O ameliorare? Nu se vede", asigura Manuel Moreno, in varsta de 34 de ani, care tocmai si-a pierdut locul de munca intr-o organizatie umanitara din Madrid.

"Dupa criza din anii '90, a fost nevoie de 15 ani pentru a vedea o ameliorare. Cu aceasta criza, care este si mai rea, este posibil sa nu vedem nimic inainte de 20 sau 25 de ani", se teme el.

De fapt, nu este asteptata nicio scadere a numarului de someri (in prezent mai mult de o persoana din patru active) inainte de 2015 in Spania, potrivit Comisiei Europene, iar 21,6% dintre spanioli risca sa fie afectati de saracie. O descindere in infern silentioasa, deoarece mobilizarea in strada este tot mai slaba.

Descurajarea se simte si in Grecia, unde la 6 noiembrie, in ziua de greva generala, sindicatul GSEE din domeniul privat a luat decizia, inedita, de a-si anula marsul de la Atena, din cauza numarului redus de participanti.

Cele doua mari sindicate din public si privat sunt desconsiderate pentru ca sunt percepute drept "reprezentantii Pasok", partidul socialist aflat la putere alaturi de conservatori, analizeaza politologul Ilias Nikolakopoulos.

Pentru prima data in ultimii sase ani, Atena prevede o iesire din recesiune in 2014. Acest rezultat este atribuit creditorilor internationali (UE, BCE si FMI), care au impus Greciei masuri de austeritate: reducerea salariilor si pensiilor, cresterea impozitelor.

Dar cu un somaj in crestere cu 27,6% (55% in randul tinerilor), pentru greci nu se intrevede nicio ameliorare. "Cand datoria a explodat in 2010, nimic nu s-a miscat timp de un an. Concedieri putine, plafonarea si chiar cresterea salariilor! Este acelasi lucru cu aceasta pretinsa ameliorare economica. Pe cand niste efecte pozitive pentru populatie?", se intreaba jurnalistul Polydefkis Papadopoulos. "Grecii se adapteaza, mai bine decat altii, dar exista riscuri de explozie", potrivit lui.

Guvernul de coalitie nu are decat patru voturi care ii garanteaza majoritatea in Parlament. Iar un succes al partidului neonazist Zori Aurii, in crestere in sondaje (la 10 la suta), la alegerile municipale si europene din primavara, va destabiliza clasa politica.

In Italia, care ar putea iesi molcom din recesiune anul viitor, populistii sunt si ei in alerta pentru alegerile europene. In particular, miscarea Cinci Stele a lui Beppe Grillo, din ce in ce mai critic fata de o Europa acuzata de neputinta in privinta imigratiei si somajului.

In ceea ce priveste Portugalia, constransa la sacrificii enorme de troica, ea afiseaza o crestere economica si o scadere a somajului, in orice caz pe hartie: numeroase persoane ramase fara loc de munca au renuntat sa se mai inregistreze. In 2014 vor avea loc noi reduceri de salarii pentru functionari.

"Se da o mare batalie: cea a unei Europe a popoarelor impotriva unei Europe a populismului", a avertizat presedintele Consiliului italian, Enrico Letta, inaintea alegerilor europene din mai. "Lupt pentru o Europa care intelege ca se poate muri de austeritate si ca doar linia austeritatii ii va face castigatori pe «Le Pen» (in Franta) si pe eurosceptici ca Grillo, la noi".