Singura veste buna vine din Germania si Franta, economiile acestor state au obtinut profituri peste asteptari, semn ca blocul euro are inca resurse ca sa treaca de criza datoriilor suverane.

Semnalul de avertizare privind recesiunea care paste cele 17 tari din zona euro vine de la Ernst&Young, una dintre cele mai mari firme de consultanta din lume. Potrivit economistilor americani, blocul euro va avea o crestere economica de doar 0,1 la suta anul viitor, in timp ce somajul nu va scadea sub 10 procente. Abia in 2013 vom avea semne clare de revenire.

Insa liderii europeni sustin ca situatia este sub control. Se bazeaza pe cifrele mai bune obtinute de industrie si servicii. Si in Germania si in Franta s-au inregistrat cresteri modeste, dar constante, care sugereaza stabilizarea situatiei.

Problema e ca alte state din zona euro nu stau la fel de bine. Este vorba, in primul rand, de Grecia, unde premierul Papademos a avertizat ca economia se va contracta si mai mult decat anul trecut. In aceste conditii, multi economisti se intreaba cat de eficienta este cura de austeritate impusa Atenei.

"Am asistat la eforturi repetate de a redresa dezechilibrele financiare, in primul rand prin inmultirea si cresterea taxelor. Dar aceste masuri n-au favorizat in niciun fel cresterea economica”, spune Michael Arghyrou, de la Scoala de Comert din Cardiff.  

Adica exact parghia care ar putea feri Grecia si restul tarilor euro de spectrul recesiunii. Din aceasta cauza, investitorii isi tin banii deoparte, iar consumatorii ezita sa cumpere, blocand si mai tare economia.