Aproape în toată lumea, Fiscul și taxele se numără printre lucrurile pe care oamenii le urăsc cel mai mult. Ar fi de așteptat ca și agenția guvernamentală care îi ia suedezului o treime din venit să fie cea mai urâtă instituție din statul nordic.

Adevărul este cum nu se poate mai diferit. Nu numai că suedezii nu urăsc Fiscul, dar genția fiscală suedeză – Skatteverket - este una dintre cele mai populare instituții din țară.

Un sondaj realizat de Institutul de Cercetare a Pietei TNS Sifo arată că Fiscul din Suedia se află pe locul al cincilea în topul încrederii, datorită faptului că, prin serviciile sale, “contribuie pozitiv la dezvoltarea societății”.

Dar cum a reușit agenția suedeză să-i facă pe oameni să dea banii cu zâmbetul pe buze și să se afle în topul încrederii?

În primul rând, trebuie subliniat faptul că agenția fiscală suedeză face mai mult decât să colecteze taxele și impozitele de la cetățeni. Această instituție se ocupă și de evidența populației, astfel că cei care devin părinți își înregistrează tot aici nou-născuții. Instituția le emite un cod numeric personal noilor membri ai societății, înregistrează copiii și are și posibilitatea de a respinge unele nume, cum ar fi Sickboy, Superman, Dotcom sau Krank.

Din maternitate până în mormânt, suedezii au de-a face cu Fiscul

Tot agenția fiscală se ocupă și de căsătorii și tot aici se înregistreză și decesele, instituția fiind cea care eliberează certificatul de incinerare sau înmormântare. Cu alte cuvinte, suedezii au de-a face cu Fiscul din maternitate și până în mormânt.

Și oricât de ciudat ar părea, suedezii nu numai că nu se împotrivesc impozitelor, dar chiar se bucură de faptul că sunt ridicate. Iar un număr din ce în ce mai mare de cetățeni spun că ar plăti chiar și taxe mai mari, dacă acest lucru va contribui la dezvoltarea unei societăți funcționale, cu servicii publice din ce în ce mai bune.

Felul în care percep suedezii taxele poate fi dedus inclusiv din cuvântul pe care îl folosesc pentru a le denumi - skatt – care mai are și înțelesul de comoara. Astfel, suedeza este una dintre puținele limbi în care cuvântul care definește impozitarea are conotații pozitive.

Pe lângă viziunea generală pozitivă pe care suedezii o au în legătură cu impozitele, alte motive pentru care Fiscul este foarte popular sunt accesibilitatea și simplitatea în relația cu cetățenii. Multe plăți se pot face electronic, iar declarațiile se pot depune online, prin aplicație sau prin mesaj text.

Ce impozite plătesc suedezii:

Taxele locale din Suedia variază între 29% și 35%

Impozitul pe venit se plătește diferențiat, în funcție de sumele încasate (de la zero la 455.300 coroane suedeze, impozitul este de 20%, de la 455.300 la 662.300 de coroane, impozitul este de 25%, iar ce depășește 662.300 de coroane se impozitează cu 30%)

Veniturile din capital se impozitează cu 30% (impozit de stat)

Impozitul pe profit este de 22%

Impozitul pe moșeniri a fost eliminat în 2005.