Exporturile de ceasuri au scazut cu 12%, pana la 2 miliarde de franci in octombrie, anunta Administratia vamala elvetiana. Datele ajustate in functie de numarul zilelor lucratoare arata o scadere de 7,6%.

De asemenea, datele pe primele 10 luni ale anului arata ca exporturile de ceasuri, responsabile pentru aproximativ o zecime din exporturile totale ale Elvetiei, au scazut cu 3,2% in ritm anual.  

"2015 a fost un an care trebuie uitat de producatorii de ceasuri", a declarat Jon Cox, analist la Kepler Cheuvreux in Zurich.

"Ponderea ocupata de Hong Kong este posibil sa ramana deasupra nivelului de 10%, pe termen mediu, dupa ce in urma cu un an a fost de peste 20%. Nu va mai reveni niciodata la nivelul de dinainte", a adaugat Cox.  

Scaderea vanzarilor incepe sa-si faca simtite efectele asupra producatorilor de articole de lux. TAG a inchis un magazin din Hong Kong inca din august, in timp ce Richemont, producatorul bijuteriilor Cartier si al ceasurilor IWC, a anuntat ca vanzarile sale au scazut in octombrie din cauza cererii slabe.

Insa si marcile ieftine precum Swatch si Fossil au avut si ele de suferit.

Fossil Group Inc. se asteapta la o scadere a vanzarilor de pana la 16% in ultimul trimestru, din cauza competitiei venite din partea dispozitivelor electronice portabile.