In august, exporturile Germaniei au scazut cu 5,2%, la 97,7 miliarde de euro, cel mai mare declin din ianuarie 2009, potrivit Destatis.

Importurile au coborat cu 3,1%, la 78,2 miliarde de euro, cea mai mare scadere din noiembrie 2012.

Excedentul comercial al Germaniei s-a redus la 15,3 miliarde de euro in august, de la 25 miliarde de euro in iulie. 

"Acesta este un recul puternic, care nu se inregistreaza in fiecare zi. Incetinirea din China, Brazilia, Rusia si alte piete au afectat exporturile", a apreciat analistul Holger Sandte, de la Nordea

Analistii se asteptau la un declin al importurilor si exporturilor de 1,2% si la un excedent de 22,5 miliarde de euro. 

Si productia industriala a inregistrat in august cel mai mare declin din ultimele 12 luni, in timp ce comenzile industriale au scazut cu 1,8%, ceea ce indica un posibil declin al exporturilor pe principalele piete ale Germaniei din tarile emergente. 

"Datele vor extinde speculatiile privind impactul incetinirii din China asupra avansului economiei germane. In opinia noastra, nu exista motive de panica, de obicei in timpul verii productia industriala este in scadere", a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING

Recent, Carsten Brzeski a avertizat ca actuala criza a refugiatilor si scandalul emisiilor de la Volkswagen reprezinta noi riscuri la adresa economiei germane.

Este neclar care va fi impactul crizei VW, dar economia va fi afectata, tinand cont de marimea companiei.

VW este "unul dintre cei mai importanti campioni globali ai Germaniei si un motor de crestere semnificativ al economiei", sustine Brzeski. 

Si Jennifer McKeown de la Capital Economics a apreciat ca scandalul Volkswagen reprezinta un nou risc la adresa activitatii economice din Germania, alaturi de incetinirea din China. 

Alti analisti sustin ca pozitia fiscala solida a Germaniei, situatia foarte buna a pietei de munca, inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de BCE ofera motive suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene in acest an.