Mostenitorul tronului, printul Charles, a spus ca o crestere nesustenabila a preturilor locuintelor din Londra provoca o migatie a inteligentelor, intrucat tinerii nu isi mai pot plati chiriile.

Printul a aratat, la o conferinta pe tema locuintelor care a avut loc la Londra, ca in numai sase ani pretul mediu al locuintelor din Londra a crescut cu 40%, la 650.000 de lire sterline (1,08 milioane dolari).

"Pretul nu este sustenabil si risca sa indeparteze tinerii talentati care isi incep carierele la Londra si isi cheltuiesc cea mai mare parte a salariilor pe chirii. Detinerea unei locuinte pentru aceasta generatie pare tot mai greu de realizat", a spus printul Charles.

Preturile proprietatilor londoneze erau in luna ianuarie cu 13,2% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce la nivelul Marii Britanii cresterea a fost de 6,8%.

Avansul preturilor a fost determinat de imbunatatirea perspectivelor economice, deficitul de locuinte si un program guvernamental destinat stimularii constructiilor si sustinerii celor care cumpara pentru prima oara.

Potrivit datelor oficiale, pretul mediu al locuintelor din Londra este de 458.000 de lire (755.837 dolari), aproape dublu fata de media la nivelul Marii Britanii de 254.000 de lire si de peste trei ori mai mare comparativ cu pretul mediu din Anglia.

Avertismentul printului a venit dupa ce Banca Angliei a anuntat ca va urmari cu atentie vulnerabilitatile care apar si a discutat joi aplicarea unor teste de stres bancilor britanice, pentru a vedea cum pot face fata unor majorari de dobanzi si pericolului prabusirii pietei imobiliare.

Presedintele Biroului pentru Responsabilitate Bugetara, Robert Chote, a afirmat in Parlament ca exista unele elemente speculative pe piata imobiliara.

Un fost membru al Comitetului de Politica Monetara al Bancii Angliei, Andrew Sentence, considera ca majorarea dobanzilor ar putea tempera cresterea preturilor imobiliare.

"Nu am mai avut dobanzi de 0,5%, la un anumit moment trebuie sa revenim la un nivel normal al dobanzilor. Cred ca ar contribui la calmarea pietei imobiliare", a spus Sentence, in prezent consultant economic la PwC.

El a aratat ca nu se doreste descurajarea pietei imobiliare si a constructiilor, dar problema este cresterea de aproape 10% a preturilor, la nivel national.