Consilierul Theresei May pe probleme legate de UE, Olly Robbins, şi-a informat omologii din mai multe capitale europene în legătură cu această ofertă, scrie FT, potrivit News.ro.

Anunţul oficial ar urma să fie făcut de May vineri, la Florenţa, în cadrul discursului şeferi Guvernului britanic programat pentru vizită.

Marea Britanie nu a oferit nicio cifră privind suma pe care intenţionează să o ofere după ieşirea din blocul comunitar, prevăzută pentru 29 martie 2019.

De altfel, nici Bruxelles-ul nu a oferit cifre exacte, însă mai mulţi înalţi oficiali europeni au declarat pentru AFP că factura ar urma să fie cuprinsă între 60 şi 100 de miliarde de euro.

Contribuţia netă a Londrei la bugetul UE, în 2015, a fost de 10,75 de miliarde euro, arată documentele Comisiei Europene şi Parlamentului European.

Astfel, suma de 20 de miliarde de euro ar fi suma datorată de britanici la bugetul UE până în 2020.

“Însă acest virament nu ar stinge” angajamentele financiare totale asumate de britanice la UE, a subliniat un diplomat european citat de FT.

Consilierii Theresei May nu au comentat informaţiile FT.

Premierul britanic Theresa May a convocat joi o şedinţă de Guvern, cu o zi înainte să susţină un important discurs cu privire la Brexit, a anunţat marţi un purtător de cuvânt, o iniţiativă percepută drept o tentativă de a face front comun în strategia cu privire la ieşirea din UE.

May a convocat această reuniune excepţională după ce ministrul ei de Externe Boris Johnson şi-a prezentat o poziţie diametral opusă faţă de a ei cu privire la Brexit, într-un editorial publicat vineri în ziarul The Daily Telegraph

Johnson, care a făcut campanie în favoarea ieşirii din UE, a pledat pentru o ruptură clară cu UE după 29 martie 2019, data la care Regatul Unit ar urma să iasă în mod oficial din Uniune, şi se opune unei perioade de tranziţie, pe care o apără şefa Guvernului.

”Va avea loc o reuniune a Guvernului joi dimineaţa, înainte de discursul de vineri”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street pentru AFP.

Această alocuţiune este prevăzută vineri după prânz, la Florenţa, în Italia, cu trei zile înaintea celei de a patra runde de negocieri cu Bruxellesul pe tema divorţului, prevăzută să înceapă pe 25 septembrie.

May a încercat deja să reducă la tăcere vocile discordante luni, într-o vizită în Canada, amintind că ea se află la conducere. ”Există un pilot la conducerea Guvernului britanic şi avem toţi aceeaşi destinaţie în vedere: aceea ce a obţine un bun acord cu privire la Brexit cu Uniunea Europeană”, a declarat ea pentru presă.