"Nu ne asteptam ca demisia prim-ministrului sa aiba un impact semnificativ asupra perspectivei ratingului, deoarece factorul cheie care influenteaza ratingul, dupa cum am subliniat in ultimul nostru raport din august, este legat de o eventuala relaxare fiscala care ar pune in pericol stabilitatea finantelor publice sau stabilitatea macroeconomica", afirma Kit Ling Yeung, citat de Agerpres.   

Perspectiva stabila atribuita de Fitch preconizeaza o anumita relaxare fiscala in perioada 2016-2017, avand in vedere Codul Fiscal adoptat recent, a continuat el.

Dat fiind consensul puternic manifestat de toate partidele in septembrie, atunci cand a fost adoptat Codul, Fitch nu se asteapta ca documentul sa fie modificat.  

"Fitch considera ca sansa de a avea alegeri anticipate este putin probabila, in acest moment, avand in vedere ca ne aflam deja in ciclul electoral pentru alegerile parlamentare din 2016", a afirmat Kit Ling Yeung.  

Fitch se asteapta in continuare la o crestere economica a Romaniei, in medie, de 3,6% pentru perioada 2016-2017.  

In august, Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta si in moneda locala, la BBB-/BBB, cu perspectiva stabila.  

"Reconfirmarea rating-ului si perspectivei stabile a Romaniei e sustinuta de situatia foarte buna a finantelor publice, tara noastra pozitionandu-se favorabil comparativ cu statele din regiune cu acelasi rating, cu o proiectie a deficitului bugetar pentru 2015 de -1,8% din PIB, sub nivelul de -2,5% inregistrat in cazul statelor cu rating BBB si cu un nivel al datoriei publice de 40,6% din PIB, de asemenea sub nivelul de 43,1% aferent statelor cu acelasi rating. In acelasi timp, un alt factor de sustinere a reafirmarii ratingului si perspectivei pentru Romania il reprezinta asteptarile pozitive privind cresterea economica in urmatorii trei ani", preciza Ministerul Finantelor, la sfarsitul lunii august.

S&P: Demisia premierului Victor Ponta nu are un impact imediat asupra ratingului Romaniei

Standard & Poor's Ratings Services anuntat ca demisia premierului Victor Ponta nu are un impact imediat asupra ratingului de tara al Romaniei (BBB minus cu perspectiva stabila).

"Nu ne asteptam ca aceasta demisie sa duca la alegeri anticipate. Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea unor noi masuri de relaxare fiscala, avand in vedere ca partidul fostului premier ar putea incerca sa recupereze o parte din popularitatea pierduta, inaintea alegerilor parlamentare programate pentru 2016", potrivit S&P.  

Agentia de evaluare subliniaza ca deja a luat in calcul o deteriorare a deficitului guvernamental pana la 2,7% din PIB in 2016 de la nivelul de 1,2% din PIB preconizat pentru 2015, ca urmare a diferitelor modificari aduse Codului Fiscal cat si majorarilor de salarii in sectorul public.

"In prezent ne asteptam ca masurile suplimentare de relaxare fiscala in perioada 2016-2018 sa ramana in limitele preconizate anterior pentru indicatorii Romaniei. Perspectiva noastra stabila asociata ratingului pe termen lung este bazata pe aceasta estimare", sustine S&P.  

Pe baza evolutiilor descrise, reprezentantii S&P au decis ca in prezent nu exista motive pentru o actiune de rating.  

"Doar un comitet de rating ar putea decide o actiune de rating si, in conditiile in care aceste evolutii nu sunt considerate suficient de semnificative incat sa influenteze ratingurile, nu a fost necesar sa fie revizuite de un comitet de rating", precizeaza S&P.