"Unul dintre principalele efecte imediate risca sa fie incertitudinile legate de tranzitia la o situatie monetara, financiara si bugetara diferita in Scotia", a declarat un purtator de cuvant al FMI, Bill Murray, intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca aceasta incertitudine ar putea conduce la reactii negative pe piete, pe termen scurt.

Scotienii trebuie sa se pronunte pe 18 septembrie, prin referendum, asupra independentei regiunii a carei economie este comparabila cu cea a Finlandei sau a Irlandei.

"O victorie a celor care vor independenta va ridica mai multe intrebari importante si complicate care trebuie negociate", a avertizat reprezentantul FMI.

Cresterea numarului sustinatorilor independentei Scotiei a dus la scaderea cotatiilor actiunilor la bursa Londoneza, precum si la deprecierea lirei, provocand temeri legate de aparitia unor retrageri de capital din Marea Britanie.

Oficialul FMI a mai spus ca efectele pe termen lung ale aprobarii independentei Scotiei vor depinde de deciziile care vor fi luate in perioada de tranzitie.

Cu cateva zile inaintea referendumului, sustinatorii independentei Scotiei au trecut pentru prima data pe primul loc in sondaje, alimentand ingrijorarile companiilor privind incertitudirea financiara pe care o va provoca ruperea provinciei de Regat.

De altfel, nume grele din domeniul financiar care au sediile centrale la Edinburgh, precum RBS sau Lloyds, si-au anuntat deja intentia de a-si muta operatiunile din Scotia in Anglia, in cazul declararii independentei.