FMI avertizeaza ca retragerea dezordonata a masurilor de stimulare in economiile avansate ar putea declansa "un cerc vicios de vanzari accelerate, rascumparari si mai multa volatilitate".

Rezerva Federala americana a anuntat ca pana la finele acestui an va majora dobanda de baza pentru prima data in aproape un deceniu. 

Imprumuturile companiilor sunt o problema potentiala pentru sectorul bancar, care este responsabil pentru mai mult de doua treimi din creditele acordate acestor firme, sustine FMI.

Dupa mai multi ani in care au acordat credite, multe dintre aceste banci au rezerve diminuate de capital care sa le protejeze impotriva creditelor neperformante. 

"Aceste evolutii fac economiile emergente mai vulnerabile la cresterea dobanzilor, aprecierea dolarului si cresterea aversiunii globale fata de risc", sustine Gaston Gelos, directorul diviziei de analiza a stabilitatii financiare globale din cadrul FMI. 

Avertismentul FMI vine dupa mai multi ani in care dobanzile de politica monetara au fost mentinute la un nivel apropiat de zero si mai multe programe masive de stimulare monetara in SUA si Europa au fost destinate relansarii cresterii economice.

"Politicile monetare in economiile avansate trebuie sa ramana relaxante", considera FMI.

Fondul recomanda Fed sa amane momentul in care va majora dobanda, pana cand va vedea semne suplimentare ca inflatia accelereaza. In plus, cresterile ulterioare ar trebui sa fie graduale si bine comunicate. 

FMI si-a redus marti estimarile privind cresterea economiei mondiale in acest an si anul viitor, atragand atentia asupra "riscurilor crescute" legate de incetinirea economiei chineze si a altor mari state emergente.

PIB mondial ar urma sa creasca cu 3,1% in acest an si cu 3,6% in 2016, cu 0,2 pp mai putin decat estima in iulie 2015.