Intr-o conferinta de presa organizata joi la Washington, purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice, a refuzat sa confirme informatiile aparute in presa potrivit carora FMI cere europenilor sa accepte o suspendare a rambursarilor datoriilor Greciei pana in 2040.

"Am avut un schimb preliminar de pareri cu partenerii nostri cu privire la principiile generale ale unei reduceri de datorii. Credem ca este posibil sa restabilim sustenabilitatea datoriei Greciei fara un "haircut" (-stergerea datoriei- n.r.), dar aceasta ar implica acordarea unor conditii foarte favorabile, inclusiv o perioada lunga de gratie si dobanzi foarte foarte mici", a spus Gerry Rice.

Acest vast efort de relaxare a poverii datoriei Greciei, la care mai multe state europene se opun, face parte din conditiile impuse de FMI pentru a participa la finantarea planului de asistenta convenit in vara anului trecut de Atena si zona euro, cel de al treilea plan de asistenta acordat Greciei de creditorii internationali dupa 2010.

Acest plan este afectat de mai multe luni de divergentele aparute intre oficialii de la Atena si creditorii sai, insa mai multi oficiali europeni spera ca se va ajunge la un acord la urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante din zona euro, programata a avea loc in data de 24 mai, acord care va permite deblocarea de noi credite.

FMI, care nu s-a alaturat programului de asistenta convenit de zona euro si Grecia in vara anului trecut, are in continuare indoieli cu privire la fezabilitatea reformelor cerute Greciei in schimbul reluarii ajutoarelor si a cerut europenilor sa fixeze obiective bugetare "realiste". Fondul are indoieli in special cu privire la obiectivul de excedent primar de 3,5% din PIB care ar trebui sa fie atins de Grecia in 2018, apreciind ca acesta ar necesita masuri de austeritate prea dureroase.