Redresarea zonei euro se intareste datorita pretului mai scazut al titeiului, a deprecierii euro si a deciziilor BCE de stimulare a economiei, dar perspectivele pe termen mediu indica un potential de crestere de doar 1%, avertizeaza FMI. 

BCE trebuie sa implementeze integral programul sau de relaxare cantitativa, a explicat Mahmood Pradhan, adjunctul directorului Departamentului european al FMI.

"Important este ca BCE intentioneaza sa mentina programul pana in septembrie 2016, dar ar putea fi nevoie sa functioneze si dupa aceasta data", a afirmat el.

Cresterea zonei euro ar trebui sa accelereze la 1,7% anul viitor, de la 1,5% anul acesta, rata inflatiei urmand sa se situeze la 1,1%, estimeaza FMI. 

"Dar perspectiva pe termen lung este atenuata, din cauza cererii reduse, a problemelor cu care se confrunta sectorul bancar si corporatiile, iar productivitatea slaba continua sa afecteze ritmul angajarilor si investitiile".

Potentialul de crestere de 1% pe termen mediu este sub nivelul necesar pentru reducerea ratei somajului la un nivel acceptabil in multe state din zona euro, regiunea fiind vulnerabila la turbulente si la cresterea lenta, prelungita, se arata in raportul FMI, potrivit Agerpres.

Zona euro trebuie sa adopte masuri pentru curatarea bilanturilor bancilor, pentru a le stimula sa acorde credite si pentru ca firmele sa poata face investitii. Sunt necesare reforme pentru imbunatatirea pietei muncii si a productivitatii, avertizeaza FMI. 

Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro, BCE a demarat in martie achizitii lunare de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro. Liderii BCE intentioneaza sa deruleze acest program pana in septembrie 2016 sau pana cand rata anuala a inflatiei va reveni in apropierea obiectivului tinta de 2%.