Valorile evidentiaza paradoxul aparent intre rata foarte mica a dobanzii impusa de multe banci centrale care incearca sa incurajeze imprumutul si sa revitalizeze economia si pericolul nivelului exagerat al datoriilor. Datoria globala a atins un nou record si creste, sustine Vitor Gaspar, director in cadrul FMI, scrie Mediafax.ro.

Desi FMI nu a cerut plata in avans, cat mai rapida, a datoriilor, a avertizat ca, in unele tari, nivelul de imprumut al unor companii este prea ridicat. Datoriile private exagerate reprezinta o piedica pentru refacerea economiei globale si un risc pentru stabilitatea financiara, sustine Gaspar.

„Monitorul Financiar arata ca cresterile rapide ale datoriilor private sfarsesc, adeseori, in crize financiare. Recesiunile financiare sunt mai lungi si mai complicate decat cele normale”, adauga acesta.

Nivelul de imprumut s-a marit substantial fata de cresterea globala din ultimii ani, de la 200% din PIB, in 2002, la 225% anul trecut. In timp ce doua treimi din datorii revin sectorului privat, cererile de imprumut ale guvernului s-au inmultit dupa criza financiara. Oficialii din FMI doresc ca guvernele sa majoreze cresterea economica.

Bancile centrale au micsorat dobanzile si au cumparat masiv obligatiuni ca raspuns la criza financiara globala. Desi multi economisti cred ca actiunile lor au ajutat, exista un consens ca economia va ramane sub va stagna daca guvernele nu se implica mai mult.

Nivelul de datorii difera in functie de fiecare tara, ele nefiind la fel de mari peste tot, remarca Gaspar. Cea mai mare parte a datoriilor sunt in tarile cu cele mai bogate economii, iar China si-a inmultit semnificativ imprumuturile in ultimii ani.

Valoarea totala a datoriilor inregistrate se bazeaza pe datele stranse de FMI si de Banca Reglementelor Internationale din 113 tari, care reprezinta impreuna 94% din PIB global.