Candidaturile vor fi depuse de joi pana pe 10 februarie, iar Consiliul de Administratie al Fondului, care reprezinta cele 188 de state membre, spera sa faca alegerea finala "pana pe 3 martie" pe baza "consensului".

Pe baza unei reguli tacite, europenii au dreptul sa desemneze persoana la conducerea FMI, iar americanii isi rezerva presedintia Bancii Mondiale. In 2011, Christine Lagrade l-a avut totusi ca adversar pe guvernatorul bancii centrale a Mexicului Agustin Carstens.   

Numita in iulie 2011 la conducerea Fondului, pentru un mandat de cinci ani, Christine Lagarde a spus in mai multe randuri ca este "deschisa" la ideea de a candida din nou.  

"Sunt pregatita sa servesc", a afirmat in octombrie cea care i-a urmat in functie lui Dominique Strauss-Kahn, implicat intr-un scandal sexual.  

Intre timp, Lagrde, fost ministru francez al economiei, a fost trimisa in fata justitiei din tara sa pentru presupusa "neglijenta" in afacerea Tapie-Crédit Lyonnais, dar FMI si-a exprimat imediat "increderea" in ea.  

Potrivit Le Canard Enchainé, Franta se gandeste sa sprijine candidatura franco-ivorianului Tidjane Thiam, patronul Credit Suisse, pentru a evita problemele judiciare ale Christinei Lagarde, transmite Agerpres.  

Intrebat de CNBC, la Davos, Tidjane Thiam a dezmintit informatia, dand asigurari ca este "foarte concentrat" asupra misiunii sale la Credit Suisse. "Am avut o singura strategie in cariera mea, aceea de a face bine munca mea", a adaugat el.