Intr-o analiza comuna, derulata alaturi de celelalte doua organisme europene, Banca Centrala si Comisia Europeana, FMI a ajuns la concluzia ca a fost nevoie sa isi incalce regulile de baza pentru a putea oferi ajutor financiar in cazul Greciei.

Mai mult, oficialii Fondului aveau indoieli serioase ca datoria tarii va deveni sustenbila, chiar si dupa prima transa a bailout-ului, acordata in mai 2010, dar au continuat sa urmeze planul de teama ca problema s-ar putea raspandi si la alte state.

Increderea in piata nu a fost restaurata, sistemul bancar si-a pierdut 30% din depozite si economia s-a gasit in fata unei recesiuni mult mai adanci decat se astepta, cu o rata a somajului extrem de mare”, se arata in raportul de analiza.

La Atena, oficialii au intampinat de-a dreptul cu bucurie concluziile raportului, spunand ca vin ca o confirmare a faptului ca pretul de 110 miliarde de euro pentru pachetul de urgenta a fost mult prea mare pentru o tara inglodata in datorii, evaziune fiscala si cu o economie subreda.

Sub greutatea acestor masuri, UE a reusit sa mentina Grecia in zona euro, dar economia, per ansamblu, a incaput pe o spirala descendenta. Asa cum era de asteptat, masurile de austeritate i-au lovit in primul rand tot pe cei mai saraci din tara.

Oficialii din troica au refuzat sa accepte faptul ca programul era pur si simplu ineficient, ascunzandu-se in spatele acuzatiilor ca nu suntem noi in stare sa implementam reforme structurale. Acum ca aceste reforme au fost adoptate, sunt nevoiti sa accepte amarul adevar”, a declarat o sursa din tara.

Fondul a aprobat un imprumut excesiv de mare Greciei, in baza unui acord de stand-by, in martie 2010, in ciuda indoielilor considerabile a sustenabilitatii datoriei de catre tara. Decizia a facut ca Fondul sa se indeparteze de la regulile sale de baza si sa faca exceptii. Grecia s-a adresat insa tarziu Fondului si timpul pentru negocierea programului a fost unul scurt”, scrie in raport.

In ciuda constientizarii riscurilor celui mai mare bailout din istoria FMI, oficialii au fost totusi luati prin surprindere de prabusirea economiei elene, una de proportii mai mari decat se asteptasera. Grecia se afla acum in cel de-al cincilea an de recesiune si economia ei s-a contractat cu 17%. FMI miza pe o scadere de numai 5,5%.

Potrivit mediei elene, Christine Lagarde, sefa FMI, a descris anul 2011 ca fiind unul “pierdut”, din cauza greselilor de calcul si prognoza ale Fondului si Uniunii Europene.

Desi in raportul de analiza se arata ca recesiunea puternica nu putea fi evitata, situatia este in continuare de o importanta majora pentru oficialii de la Bruxelles si ai altor capitale europene, existand in continuare voci care sustin ca Greciei i-ar fi mai bine in afara zonei euro. Ingrijorarile ca acest lucru s-ar putea intampla alimenteaza starea de neliniste.

Din ce am inteles de la FMI, acesta indica Uniunea Europeana ca principal vinovat de manevrarea problemei. Dar recunoasterea acestor greseli ne ajuta”, a declarat un oficial elen din Ministerul de finante.