Ucraina trebuie sa pastreze rezervele monetare importante pentru a asigura succesul programului de reforme economice si "astfel, rezervele Bancii nationale ucrainene nu pot fi utilizate pentru serviciul datoriei externe fara ca guvernul sa nu contracteze mai multe datorii, ceea ce ar fi incompatibil cu succesul operatiunii", a spus Lagarde, potrivit AFP, preluata de Agerpres.

Declaratia vine dupa ce creditorii privati ai Kievului au sugerat autoritatilor ucrainene sa recurga la rezervele sale pentru a-i plati, o sugestie imediat respinsa de ministrul de finante Natalie Jaresko. 

La randul sau, premierul Arseni Iateniuk a repetat vineri amenintarile ca va ingheta plata datoriei externe abisale a Ucrainei, in caz de esec al negocierilor, argumentand ca tara sa trebuie sa finanteze conflictul din estul separatist prorus. 

FMI s-a angajat sa plateasca Ucrainei 17,5 miliarde dolari in patru ani, in cadrul programului de reforme economice. In paralel, Kievul s-a angajat in negocieri cu creditorii sai privati pentru a-si reesalona datoria ce explodeaza dupa trei ani de recesiune economica si costul conflictului din estul tarii cu rebelii. Acestea ar trebui sa elibereze suplimentar 15 miliarde dolari.