Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) este vehiculul care distribuie catre Grecia, Irlanda si Portugalia imprumuturile acordate de guvernele din zona euro in baza acordurilor de finantare externa incheiate de UE, FMI si BCE cu cele trei state in contextul crizei datoriilor de stat.

Fitch a anuntat intr-un comunicat ca decizia de a cobori ratingul fondului a fost determinata de retrogradarea Frantei.

Franta a pierdut ultimul rating triplu A din cauza temerilor Fitch referitoare la recesiune, somaj si finantele publice.

Perspectivele financiare ale fondului depind de situatia guvernelor din zona euro, care finanteaza si garanteaza activitatile institutiei. Cu a doua economie din zona euro ca PIB dupa Germania, Franta este unul dintre principalii finantatori ai FESF.

Retragerea ratingului de top "AAA" de catre Fitch ar putea determina cresterea dobanzilor la care se finanteaza fondul. Standard & Poor's si Moody's au redus anterior ratingul FESF la a doua treapta in ierarhie.

FESF, creat in urma cu doi ani ca solutie temporara, a trecut in acest an sub umbrela Mecanismului European de Stabilitate, fondul permanent de criza al Uniunii Europene.