Un judecator de la Audienta Nationala, tribunal care se ocupa de dosarele financiare, a acceptat recomandarile formulate de Parchet si a decis luni sa ii trimita in judecata pentru deturnare de fonduri pe Rato, in varsta de 66 de ani, ex-ministru al Economiei in Spania in perioada 1996 - 2004, si pe alti 65 de manageri de la banca comerciala Bankia, succesoarea casei de economii Caja Madrid.

De asemenea, fostul director al FMI a fost inculpat si pentru conditiile in care s-a facut introducerea la bursa a bancii Bankia, precum si pentru frauda fiscala.  

Rodrigo Rato, fost politician-vedeta al Partidului Popular (de dreapta) al premierului Mariano Rajoy, a devenit unul dintre principalele simboluri ale coruptiei la varful clasei politice din Spania. El a fost arestat in aprilie 2015, in fata camerelor de televiziune, in timpul unor perchezitii care i-au vizat biroul si domiciliul. In octombrie anul trecut, Rodrigo Rato a fost pus sub control judiciar si i-a fost confiscat pasaportul.  

Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 pana in 2007. Din 2009, el a fost presedintele Casei de Economii Caja Madrid, care a devenit banca comerciala Bankia, in 2010, dupa fuziunea cu alte sase banci de economii. Dar falimentul rasunator al bancii in 2012 a obligat Spania sa solicite un plan de salvare din partea Uniunii Europene in valoare de 41 de miliarde euro pentru sectorul sau bancar.

In ancheta privind introducerea frauduloasa pe Bursa a bancii Bankia, Rato este inculpat pentru escrocherie, fals in inscrisuri si uz de fals.  

Rodrigo Rato mai este inculpat si pentru utilizarea frauduloasa de carduri ale bancii de economii Caja Madrid. Aceste carduri "la negru" erau folosite de sefii Caja Madrid pentru cheltuieli personale, safari in Africa sau achizitionarea de produse de lux, dupa cum a scris presa iberica.

Rato, care ar fi cheltuit nejustificat 99.000 de euro, a declarat in fata tribunalului ca el considera utilizarea acestor carduri ca facand parte din remuneratia sa si ca sumele scoase erau deduse din salariul lui, potrivit unei surse judiciare.