Decretul va asigura statului puteri sporite pentru a bloca preluari de catre straini in sectoarele energie, apa, transporturi, telecomunicatii si sanatate, scrie Reuters, potrivit Mediafax.

Guvernul de la Paris nu a dat anterior niciun indiciu ca analizeaza o astfel de masura, chiar daca ministrul Industriei, Arnaud Montebourg, a criticat deschis propunerea GE pentru Alstom si a sustinut un schimb de active cu grupul german Siemens.

Compania franceza Alstom si-a luat termen pana la sfarsitul lunii mai pentru a analiza optiunile.

"Cu acest decret suntem inarmati sa continuam discutiile si negocierile cu cele doua companii care si-au exprimat interesul", a declarat o sursa apropiata lui Montebourg.

GE a refuzat sa comenteze, iar Reuters nu a putut contacta un reprezentant al Alstom in afara programului obisnuit de lucru din Europa.

Alstom a fost salvata de statul francez in urma cu un deceniu, cand intampina probleme financiare, si-a revenit ulterior, iar in prezent compania este privita ca un simbol al industriei Frantei.

"Acest decret va face mai usoare discutiile cu GE si Siemens, iar cererile noastre vor fi auzite mai bine", a spus sursa. Franta nu va utiliza in mod obligatoriu de dreptul de veto, dar acesta este necesar pentru ca autoritatile sa aiba un cuvant de spus in negocieri.

Puterile asumate de guvernul francez sunt similare celor care pe care autoritatile le au in multe tari europene si in SUA, a afirmat sursa.