Franta nu se opune aderarii Bulgariei la Schengen, a dat asigurari reprezentantul Frantei la Sofia, sugerand ca Parisul ar putea sustine in continuare admiterea in mod etapizat a Bulgariei si Romaniei in spatiul UE de libera circulatie.

"In urma cu doi ani, Franta a propus ca Bulgaria si Romania sa fie admise in Schengen in doua etape: initial cu frontierele aeriene si maritime, ulterior cu cele terestre. Insa aceasta abordare nu a fost acceptata de alte state membre UE", a explicat Xavier Lapeyre de Cabanes, amintind ca orice decizie privind extinderea Spatiului Schengen trebuie luata prin consensul statelor membre.

In 2010, Franta si Germania au sugerat ca se opun aderarii Bulgariei si Romaniei la Schengen, invocand probleme legate de coruptie si de criminalitatea organizata. Aceste obiectii au fost preluate ulterior de alte state, inclusiv de Olanda si Finlanda.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat in urma cu cateva zile ca Romania si Bulgaria nu vor adera la Schengen pe 1 ianuarie 2014.