Pentru moment nu este clar cate banci au fost afectate sau care sunt acestea, scrie Wall Street Journal, in editia electronica. 

Potrivit mai multor publicatii, printre tarile afectate s-ar afla Rusia, Statele Unite, Germania, China, Ucraina, Canada, Hong Kong, Taiwan, Romania, Franta, Spania, Norvegia, India, Marea Britanie, Polonia, Pakistan, Nepal, Maroc, Islanda, Irlanda, Cehia, Elvetia, Brazilia, Bulgaria si Austria. 

Raportul ofera una dintre cele mai detaliate perspective asupra modului in care a evoluat crima organizata in epoca informatizarii. Hackerii infectau calculatoarele angajatilor cu malware-ul Carbanak, care se extindea la reteaua interna a respectivei companii, apoi realizau capturi video cu activitatea computerelor bancilor pentru a putea imita modul in care angajatii patrund in sistem. Ei au spart calculatoarele care controleaza ATM-urile si au mutat fonduri dintr-un cont in altul, fara a fi remarcati. Programau extrageri de numerar la anumite ore, in timp ce unul dintre membrii grupului ridica banii de la respectivul aparat.

Locul de unde au actionat hackerii nu este clar. Unele servere au fost localizate in China, iar unele domenii de Interent apar ca fiind inregistrate de cetateni chinezi. Dar Kaspersky subliniaza ca astfel de indicii pot fi false, asa cum s-a mai intamplat in trecut. 

Majoritatea bancilor atacate par sa fie din Rusia, potrivit raportului. Cercetatorii companiei au putut accesa trei dintre serverele hackerilor si au gasit adresele IP ale unor aparente tinte. Kaspersky a gasit 178 de astfel de adrese IP legate de Rusia pe servere si 37 legate de Statele Unite. 

Raportul sustine ca o banca a pierdut 7,3 milioane de dolari din fraude la ATM-uri, iar o alta a pierdut 10 milioane de dolari prin exploatarea "platformei sale online". Kaspersky estimeaza pierderile cumulate la un miliard de dolari.

Grupul, numit "Carbanak" de specialistii de la Kaspersky, este in continuare activ, iar membrii sai provin din Rusia, Ucraina si alte state din Europa, precum si din China, relateaza Bloomberg.

Compania de securitate informatica Kaspersky a lucrat cu Interpolul, Europolul si alte autoritati pentru a descoperi atacurile grupului de hackeri.