"Implementarea proiectului Turkish Stream este în plină desfăşurare. Construcţia secţiunii terestre din Rusia este aproape de finalizare. Autorizaţia de a amplasa cea de-a doua linie în zona economică exclusivă şi apele teritoriale ale Turciei a fost primită astăzi. În concluzie, toate autorizaţiile necesare pentru amplasarea gazoductului Turkish Stream au fost primite din partea Guvernului Turciei. Cu siguranţă, ambele linii ale conductei vor fi operaţionale înainte de sfârşitul anului 2019", a declarat Alexei Miller.

Cu o lungime de 900 de kilometri, gazoductul Turkish Stream va lega Anapa de regiunea Thracia de pe coasta turcească a Mării Negre. Una din cele două linii ale gazoductului este destinată aprovizionării pieţei din Turcia cu gaze naturale ruseşti, iar cea de-a doua ar urma să transporte gaze naturale către ţările din sudul şi sud-estul Europei.

Fiecare din cele două lunii ale gazoductului Turkish Stream ar urma să aibă o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an. Costul total al proiectului este estimat la 11,4 miliarde de euro.

Potrivit unor informaţii publicate anterior de Bloomberg, Gazprom a decis să majoreze semnificativ fondurile alocate pentru proiectele sale de gazoducte spre Europa. Astfel, cheltuielile pentru Turkish Stream ar urma să depăşească 2,43 miliarde de euro în 2018, cu 72% mai mult decât în 2017.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.