Conform noilor planuri, Germania va introduce o taxa pe autostrazi pentru autoturismele inmatriculate in strainatate iar nivelul taxei va varia in functie de criteriile de mediu astfel ca autoturismele care polueaza mai putin vor plati o taxa mai mica.

Nivelul maxim al taxei pentru un vehicul inmatriculat in strainatate va fi de 130 de euro pe an.

Vehiculele inregistrate in Germania vor plati si ele aceasta taxa care va putea fi insa dedusa din taxa anuala pe autovehicul, astfel ca soferii straini vor fi, efectiv, singurii care vor plati noua taxa.

Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a subliniat ca noul sistem reprezinta o modificare majora deoarece transfera povara pentru finantarea drumurilor pe utilizatori. "Pentru soferii germani nu vor fi costuri suplimentare. De asemenea, cei care au un vehicul prietenos cu mediul vor plati mai putin", a spus Dobrindt.

De la Bruxelles, Comisia Europeana a precizat ca planurile originale, aprobate de Parlamentul german in 2015, erau discriminatorii si violau legislatia UE insa cele doua parti au ajuns la un punct de vedere comun luna trecuta.

Noua taxa, care a fost solicitata de aliatii conservatori din Bavaria ai cancelarului Angela Merkel, va intra in vigoare dupa alegerile parlamentare care vor avea loc in luna septembrie.