De asemenea, seful diplomatiei germane a precizat ca se asteapta ca Teheranul sa joace un rol constructiv pentru rezolvarea crizei qatareze, dupa ce o coalitie de tari arabe au decis la inceputul lunii sa taie toate relatiile diplomatice si sa opreasca legaturile terestre, aeriene si martime cu Qatar.

Printre tarile care au impus aceasta blocada diplomatica se numara Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egipt si Bahrain.

Ministerul de Externe de la Doha a respins sambata o lista cu 13 conditii, impuse de alianta araba, care acuza regimul qatarez de sponsorizarea gruparilor teroriste din Orientul Mijlociu.

In ultimele doua saptamani, qatarezii s-au confruntat cu o serie de sanctiuni economice si diplomatice fara precedent, fiind nevoiti sa se bazeze pe aprovizionarea cu alimente din Iran si Turcia.

Aliatii arabi vor ca regimul qatarez sa-si reduca legaturile cu iranienii si sa inchida imediat o baza militara care apartine Turciei.

De asemenea, arabii au impus si un ultimatum pentru respectarea celor 13 conditii, care va expira vineri, si au cerut printre altele si inchiderea televiziunii Al Jazeera, care este finantata de guvernul de la Doha.

Cum a devenit Qatarul cel mai bogat stat din lume si de ce si-a suparat vecinii din Golful Persic

Excomunicarea Qatarului de catre Arabia Saudita isi are radacinile intr-un conflict inceput inca din 1995, iar istoria veche a conflictului si viitorul acestuia pot fi cel mai bine explicate prin prisma gazelor naturale, arata o analiza Bloomberg.

In anul respectiv, tatal actualului emir al Qatarului, seicul Tamim bin Hamad Al Thani, si-a inlaturat de la putere propriul tata, pro-saudit, si a efectuat prima livrare de gaze naturale lichefiate, de la cel mai mare zacamant din lume, potrivit News.ro.

Zacamantul offshire North Field, unde se afla practic toate rezervele de gaze al Qatarului, este impartit cu Iranul, rivalul Arabiei Saudite.

Avutia acumulata din vanzarile de gaze a transformat Qatarul nu doar in cea mai bogata natiune din lume, cu un venit anual pe cap de locuitor de 130.000 de dolari pe an, ci si in cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate.

Atentia acordata gazelor diferentiaza Qatarul de producatorii vecini de petrol in Consiliul de Cooperare din Golf si a permis emiratului sa rupa dominatia Arabiei Saudite.

In schimb, Qatarul si-a dezvoltat propriile legaturi cu alte puteri, intre care Iranul, Statele Unite (Qatarul gazduieste Comandamentul Central al SUA) si, mai recent, cu Rusia.

Fondul suveran de investitii al Qatarului a convenit anul trecut sa investeasca 2,7 miliarde de dolari in grupul rus Rosneft.

”Qatarul era un fel de stat vasal al Arabiei Saudite, dar s-a folosit de autonomia creata de averea adusa de gaze pentru a-si construi un rol independent. Restul regiunii a cautat o oportunite pentru a taia aripile Qatarului”, a aratat Jim Krane, cercetator la Baker Institute al Rice University in Houston, Texas.

Oportunitatea a venit cand presedintele american Donald Trump a vizitat recent Arabia Saudita si a facut apel la constiinta tuturor statelor pentru a izola Iranul.

Productia de gaze naturale a Qatarului nu este supusa restrictiilor OPEC

Productia de gaze naturale a Qatarului nu este supusa restrictiilor OPEC, cartelul petrolului dominat de Arabia Saudita. Noul emir al Qatarului, care a supravietuit unei tentative de lovitura de stat in 1996, nu a construit conducte care ar fi integrat Qatarul in pietele statelor vecine din Golf.

Doi oficiali guvernamentali din Qatar au acuzat in timpul unui proces al complotistilor loviturii de stat, in anul 2000, ca Bahrainul a ajutat la organizarea acesteia cu consimtamantul Arabiei Saudite, potrivit unui articol al BBC.

La momentul respectiv, statele bogate producatoare de petrol considerau gazele naturale drept fara valoare, bune pentru a fi injectate in puturile petroliere pentru a imbunatati ratele de extractie.

Singura conducta construita, proiectul Dolphin care conecteaza zacamantul North Field al Qatarului de Emiratele Arabe Unite si Oman, a functionat numai la jumatatate-doua treimi din capacitate. Contractele semnate in 2016 ar trebui sa completeze restul, dar majoritatea exporturilor de gaze ale Qatarului vor continua sa mearga pe piete din Asia si Europa.

Recent, cererea de gaze naturale lichefiate pentru a produce electricitate a crescut in statele din Golf.