"Germanii au fost invinsi de doua ori si iata ca revin", afirma fostul premier britanic Margaret Thatcher, dupa caderea Zidului Berlinului, in anul 1989, exprimand temerea ca unificarea Germaniei va consolida pozitia acestei tari in Europa. 

"Inainte de caderea Zidului, Germania era aproape la marginea Europei. Acum este in centrul Europei din punct de vedere geografic, economic si politic", noteaza Karel Lannoo, directorul Centrului de studii politice europene de la Bruxelles. 

"Germania este in centrul motorului Europei. In timpul crizei financiare, Berlinul era locul cel mai important din Europa, nu Bruxelles-ul", subliniaza analistul. 

Germania reunificata contribuie cu 27% la productivitatea zonei euro, aminteste AFP. 

"De la inceperea crizei in zona euro si a dezbaterii privind puterea Germaniei in Europa, efectele caderii Zidului Berlinului capata o noua semnificatie", apreciaza Hans Kundnani, analist la Consiliul european pentru relatii externe. 

"Puterea Germaniei probabil este provizorie", adauga Karel Lannoo, evocand "problemele economice pe termen lung" ale acestei tari, in principal scaderea demografica. 

In pofida consolidarii rolului Germaniei, numeroase voci regreta refuzul Berlinului de a asuma un rol de lider pe scena internationala. In materie de politica externa, Germania este considerata in afara Europei ca putere dominanta. Spre exemplu, de la amplificarea crizei din Ucraina, cancelarul Angela Merkel a discutat cu presedintele rus Vladimir Putin mai mult decat orice alt lider european.