"In Germania reunificata in 1990 ne-am aflat in fata unei provocari fara precedent, de restructurare a estului. Astazi, 25 de ani mai tarziu, avem de ce sa fim multumiti, cu toate ca in anumite sectoare importante ale economiei, sau pe piata muncii exista inca un decalaj notabil", a subliniat in raport Iris Gleicke, care raspunde in guvernul german de landurile create dupa reunificare.

Ea a aratat ca PIB-ul din estul Germaniei este echivalent cu doua treimi din cel din vest, respectiv de 23.585 de euro fata de 35.391 euro pe cap de locuitor. In 1991, PIB-ul pe cap de locuitor reprezenta in estul Germaniei numai o treime fata de cel din vestul tarii.

"Lipsa marilor companii continua sa fie un factor care explica faptul ca productivitatea din est este mult mai scazuta, iar procesul de convergenta a progresat lent in ultimii ani", a aratat Gleicke.

Germania a inregistrat in 2013 cea mai scazuta rata a somajului dupa reunificare, dar in cinci landuri, respectiv Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Occidentala, Turingia, Saxonia si Saxonia-Anhalt, rata somajului a fost de 10,3%, cu mult peste cea de 6% din vestul tarii.

Potrivit unui studiu al institutului german de cercetari Ifo publicat miercuri, fosta RDG a inregistrat in perioada 1995-2013 o crestere economica de 20%, fata de 27% in cazul fostei RFG.

Circa 75% dintre est-germani sunt multumiti de rezultatul reunificarii, fata de numai 48% in cazul populatiei din vestul Germaniei.

Conform estimarilor universitare, in estul Germaniei au fost investite de la reunificare 1.500-2.000 de miliarde de euro, majoritatea prin intermediul unui "pact de solidaritate", respectiv prin perceperea unui impozit, valabil pana in 2019.