In mod normal, sursele de energie regenerabila sunt responsabile pentru 33% din mixul energetic al Germaniei insa duminica, 8 mai, vremea insorita si vanturile au facut ca turbinele eoliene, parcurile fotovoltaice si hidrocentralele sa produca 54,6 gigawati de energie electrica, adica aproximativ 80% din energia electrica consumata in acel moment in tara.

In consecinta, pretul energiei electrice a coborat in teritoriu negativ, iar in jurul orei 1 PM era de minus 130 de euro pentru un megawat, ceea ce inseamna ca furnizorii de energie erau platiti de producatori ca sa le cumpere energia electrica.

Desi acest surplus de energie a fost o veste buna pentru consumatori, producatorii de energie au avut de suferit, precizeaza Quartz. In timp ce unele centrale pe baza de gaz pot fi oprite, alte instalatii, cum sunt centralele nucleare sau cele pe carbune, nu pot fi oprite la fel de repede.

Din pacate insa instalatiile regenerabile nu pot asigura tot timpul necesarul de energie al Germaniei. Companiile care utilizeaza o cantitate mare de energie nu au functionat la nivel normal in ziua de duminica iar vremea favorabila a permis cresterea cantitatii de energie produsa din surse regenerabile.

Intr-o zi obisnuita, regenerabilele produc mai putin de jumatate din electricitatea consumata in Germania. Insa aceste probleme trebuie corectate deoarece obiectivul Germaniei este ca in anul 2050 sa utilizeze numai energie regenerabila.

Tara vecina Danemarca inregistreaza si ea variatii ale energiei electrice produse de turbinele eoliene, astfel ca in luna iulie a anului trecut 140% din necesarul de energie al Danemarcei a fost produs de turbinele eoliene astfel ca excesul de electricitate a fost vandut companiilor de utilitati din Germania.