"Dorim un parteneriat si relatii de buna vecinatate (cu Rusia) in viitor", dar cu conditia ca Moscova sa-si schimbe politica si sa "revina la respectarea drepturilor popoarelor", a spus Gauck, intr-un discurs sustinut cu ocazia marcarii a 75 de ani de la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dupa ce a evocat "miracolul" apropierii dintre germani si polonezi, in pofida suferintelor pe care nazistii li le-au provocat, presedintele Gauck si-a exprimat dezamagirea provocata de evolutia Rusiei.

"Noi am crezut si vrem sa credem ca si Rusia, tara lui Tolstoi si a lui Dostoievski, ar putea face parte din Europa", a spus el.

"A fost un soc sa ne confruntam cu un nou conflict la frontierele Europei. O infruntare armata poate sa stabileasca noi frontiere si o noua ordine. Este un fapt: stabilitatea si pacea pe continentul nostru sunt din nou in pericol", a continuat presedintele Germaniei.

"Dupa caderea Zidului Berlinului, Uniunea Europeana, NATO si grupul marilor tari industrializate au dezvoltat relatii speciale cu Rusia si au integrat aceasta tara in randul lor in diverse moduri. Acest parteneriat a fost de facto rupt de catre Rusia", a subliniat el.

"Noi dorim un parteneriat si relatii de buna vecinatate (cu Rusia) si in viitor, dar aceasta revenire este necesar sa aiba la baza o schimbare a politicii rusesti si revenirea la respectarea drepturilor popoarelor", a conchis el.

Presedintele polonez Bronislaw Komorowski, care a vorbit inaintea lui Gauck, a deplorat, la randul sau, "recursul la un aresenal de mijloace militare impotriva unui vecin" si faptul ca "pacea si ordinea internationala sunt tulburate in numele ambitiei personale, a grandorii sau al zonei de influenta".

"Aceleasi pericole au amenintat cu distrugerea si au provocat suferinta Europei in secolul al XX-lea", a notat el, indemnand la "curaj si hotarare" in opozitia fata de "cei care ameninta ordinea internationala, pacea si libertatea".

Premierul polonez Donald Tusk a avertizat luni, anterior, ca exista riscul unui razboi "nu doar in estul Ucrainei" si a cerut ca solidaritatea europeana si euroatlantica "sa ia o dimensiune practica".

Vladimir Putin, catre Barroso: "Daca vreau, iau Kievul in doua saptamani". Rusia denunta publicarea acestei afirmatii

Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a laudat ca poate cuceri Kievul in "doua saptamani", intr-o discutie prin telefon pe care a avut-o cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, relateaza Huffington Post, in editia electronica, scrie Mediafax.

Putin, care a reiterat ca nu exista militari rusi in Ucraina, in pofida dovezilor contrare ale conducerii ucrainene, a fost sfidator in ultimele zile cu privire la dreptul Moscovei de a-si proteja interesele in tara.

Respectatul cotidian italian La Repubblica a relatat ca, intr-o conversatie cu Barroso, Putin a remarcat: "Daca vreau, iau Kievul in doua saptamani".

Comentariile sale, relatate de Barroso colegilor la summitul UE de saptamana trecuta, au aparut in timp ce NATO intentioneaza sa construiasca o noua forta de reactie rapida de pana la 4.000 de militari care sa poata ajunge in Europa de Est in 48 de ore pentru a raspunde unei posibile agresiuni rusesti.

Liderul rus a fost la fel agresiv si atunci cand a fost intrebat de un reporter al BBC daca "regreta crimele din Ucraina". Incercand sa se apere, a replicat in rusa. "Care este scopul si sensul operatiunii militare din prezent din est? Si ce a determinat escaladarea activitatilor lor", a spus presedintele. "Ele au fost determinate de faptul ca trupele ucrainene asediaza zone civile si trag direct in zone rezidentiale. Aceasta este ceea ce multe state, inclusiv in Europa, prefera sa nu observe, din nefericire", a adaugat presedintele.

Presedintele a fost clar iritat de confruntare, oprindu-l pe translator in mijlocul propozitiei la un moment dat, pentru a-i raspunde reporterului direct in engleza.

In replica, Kremlinul a denuntat publicarea afirmatiilor "scoase din context" ale lui Vladimir Putin. "Nu este adecvat", a declarat presei Iuri Usakov, consilier al Kremlinului pe probleme internationale. "Este dincolo de practicile diplomatice, daca asa s-a intamplat. Nu este de nivelul unei personalitati politice serioase", a adaugat acesta. "Fie ca aceste cuvinte au fost pronuntate sau nu, cred ca aceste citate au fost scoase din context si aveau o semnificatie total diferita", a denuntat Usakov.