In ultimele zile, oficialii de la Berlin s-a plans ca deciziile BCE privind ratele dobanzilor afecteaza sumele de bani puse deoparte de cetatenii germani pentru perioada pensiei si ar putea duce la o bula a activelor.

Conflictul s-a intensificat, dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a descris ideea "banilor aruncati din elicopter" ("helicopter money") ca fiind un concept foarte interesant, scrie Agerpres.

La sedinta de politica monetara din 10 martie, BCE a redus, pentru prima data in istoria institutiei, dobanda de baza la nivelul zero si a majorat peste asteptari achizitiile lunare de obligatiuni de la 60 pana la 80 de miliarde de euro. Tot in sedinta de politica monetara de luna trecuta, BCE a decis sa reduca si dobanda la depozite cu 10 puncte de baza, pana la minus 0,40%, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala cu cinci puncte de baza, pana la 0,25%.

Prin reducerea dobanzii ce se aplica bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, institutia de la Frankfurt vrea sa stimuleze bancile sa acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul si investitiile in Europa.

"Urmatorul sef al BCE va trebui sa fie un german, care simte limitele la adresa traditionalei politici monetare stabile a Bundesbank", a explicat Friedrich.

Mandatul lui Mario Draghi expira in 2019. Hans-Peter Friedrich a declarat, pentru publicatia "Bild", ca politica actualului presedinte al Bancii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, "a dus la pierderea masiva a credibilitatii".

"Banii aruncati din elicopter" vor fi in final costisitori pentru statele din zona euro si, evident, pentru platitorii de taxe, a avertizat luna trecuta presedintele Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), intr-un interviu acordat unui grup de ziare regionale germane.

"Banii aruncati din elicopter" sunt sumele care ajung in consum nu pe filiera bancilor comerciale, ci drept credite fiscale de la bugetul public, intr-o incercare de a stimula cheltuielile si inflatia. Dupa ani de incercari disperate de a stimula cresterea economiei, unii bancheri si oficiali se tem ca politica monetara nu mai are mijloace efective, iar alte eforturi de stimulare ar putea avea efecte contrare. Economistii apreciaza ca "banii aruncati din elicopter" ar fi o solutie in ultima instanta.

"Banii aruncati din elicopter" nu sunt o mana cereasca - de fapt vor provoca goluri imense in bilanturile bancilor centrale", a afirmat seful Bundesbank, Jens Weidmann.

"In cele din urma, statele din zona euro si, prin urmare, platitorii de taxe vor sfarsi prin a fi nevoiti sa suporte costurile, deoarece ar afecta profiturile bancilor centrale o lunga perioada de timp", a explicat Weidmann, intr-un interviu acordat grupului media german Funke.

Decizia de a acorda sau nu bani cetatenilor si modul de realizare au fost excesiv politizate si ar trebui gestionate de guverne si parlamente, bancile centrale neavand mandat pentru astfel de masuri, a spus oficialul, care este si membru in Consiliul guvernatorilor BCE.