De asemenea, o sursa europeana a precizat ca Donald Tusk si Theresa May au avut parte de o intalnire ”buna si prietenoasa”, care a durat aproximativ doua ore pe Downing Street.

Cei doi lideri au decis sa pastreze legatura in mod regulat in timpul procesului de Brexit, tocmai pentru a reduce tensiunile ce ar urma sa apara intre Londra si Bruxelles.

Presedintele Consiliului European a spus ca vrea negocierea unei intelegeri corecte, dar l-a avertizat pe premierul britanic ca negocierile ar putea sa devina ”conflictuale” in anumite momente.

May a declarat inainte de intalnirea cu liderul european ca vrea sa mentina un parteneriat ”profund si special” cu Uniunea Europeana.

”Si cred ca exista o anumita reciprocitate. Voi vorbi despre modalitatile prin care ne putem asigura ca vom obtine in calendarul propus o intelegere care funtioneaza pentru oamenii din Marea Britanie. De asemenea, cred ca va fi o intelegere care va functiona la fel de bine si pentru UE”, a explicat premierul Mau la un miting al Partidului Conservator.

May sustine ca va negocia cel mai bun acord de iesire pentru Gibraltar

Theresa May a declarat ca va incerca sa negocieze cel mai bun acord de iesire din blocul comunitar pentru enclava Gibraltar, atragand atentia ca nu va exista nicio discutie despre suveranitate in lipsa consimtamantului cetatenilor din teritoriul britanic dependent de liberul schimb cu Uniunea Europeana.

”Aceasta a fost clara ca pozitia Marii Britanii ramane neschimbata in ceea ce priveste Gibraltar. Marea Britanie va incerca sa obtina cea mai buna intelegere posibila pentru Gibraltar in timp ce tara iese din Uniunea Europeana. Nu vor exista negocieri cu privire la suveranitatea Gibraltarului in lipsa consimtamantului din partea poporului”, se arata intr-un comunicat al Guvernului de la Londra.

De asemenea, premierul britanic a spus ca asteapta cu nerabdare inceperea negocierilor formale pentru iesirea Marii Britanii din UE, dupa intalnirea cu Donald Tusk pe Downing Street.

Statutul Gibraltarului dupa iesirea Marii Britanii din UE va deveni, probabil, unul dintre punctele cele mai dificile in negocierile complexe de divort, ce ar urma sa dureze ani de zile. Potrivit liniilor de negociere prezentate vineri de Consiliul European, niciun acord intre Marea Britanie si UE nu trebuie sa se aplice in cazul Gibraltarului, fara un acord separat intre Spania si Marea Britanie. De asemenea, guvernul spaniol s-a declarat satisfacut de aceasta pozitie.