Berat Albayrak - care este ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan - s-a adresat joi după-amiaza câtorva mii de investitoti originari din Statele Unite, Europa şi Asia, în cadrul unei teleconferinţe fără precedent, care se anunţa un test de credibilitate.

Vom ieşi şi mai puternici din aceste turbulenţe”, a declarat ministrul, potrivit televiziunii de stat TRT.

Afirmând că Turcia nu planifică să recurgă la FMI, el a adăugat că Guvernul său va depune eforturi să atragă investitori străini direcţi.

Lira - care s-a prăbuşit săptămâna trecută pe fondul crizei diplomatice cu Statele Unite - a reacţionat în mod pozitiv la aceste declaraţii, urcând joi a treia zi consecutiv.

Ea a recuperat astfel aproximativ 3,9% în faţa devizei americane, la ora 14.00 GMT (17.00, ora României), faţă de şedinţa precedentă, valorând 5,72 la schimb cu un dolar, o apreciere care este departe să şteargă importanta pierdere din ultimele zile.

Lira pare să se stabilizeze, de marţi, sub efectul unor măsuri luate de Banca centrală şi unor noi bariere ridicate de instituţia turcă ce reglementează băncile - BDDK - cu scopul de a limita speculaţia privind moneda turcă.

Moneda Turciei - care şi-a pierdut 40% din valoare anul acesta - a suferit săptămâna trecută o derută spectaculoasă, care a făcut să apară o atmosferă de panică pe pieţe bursiere mondiale, care se tem de un efect de contagiune.

Această depreciere a fost accelerată de agravarea tensiunilor între Turcia şi Statele Unite, care şi-au impus reciproc sancţiuni şi creşteri de taxe vamale la anumite produse.

În pofida aprecierii lirei în ultimele zile, economiştii rămân îngrijoraţi de disputa dintre Ankara şi Washington, legată de detenţia unui pastor american în Turcia, Andrew Brunson, şi de acapararea de către Erdogan a economiei.

Pieţele au sancţionat dur refuzul Băncii centrale de a creşte nivelul dobânzii luna trecută, în pofida deprecierii monedei naţionale şi unei inflaţii galopante. Erdogan - un susţinător al creşterii economice cu orice preţ - i s-a opus ferm.

Albayrak a promis joi că Guvernul său va avea două priorităţi, şi anume să lupte împotriva inflaţiei - care a atins 16% în iulie - şi disciplina bugetară.