Anuntul autoritatilor nu i-a linistit prea mult, insa, pe locuitorii tarii.

„Acesta este ultimul bax. Am 71 de ani, dar pana acum nu am mai vazut asa ceva”, spune Manuel Fagundes, un cumparator din Caracas, iesit la vanatoare de hartie igienica.

Supermarketurile vizitate de jurnalistii britanici fie nu mai aveau stocuri, fie vindeau ultimele bucati. „Caut hartie igienica de doua saptamani. Mi s-a spus ca mai au cateva baxuri aici”, spune Cristina Ramos, intrand intr-unul din magazinele din capitala Venezuelei.

Economistii spun ca aceasta situatie este consecinta controlului preturilor, decizie menita sa faca bunurile de baza accesibile si celor mai saraci cetateni, dar si a controlului Guvernului asupra valutei.

Preturile controlate de stat si care sunt fixate sub preturile pietei, determina intotdeauna deficite, iar aceste deficite se vor agrava, asa cum s-a intamplat si in Uniunea Sovietica, in urma cu multi ani”, explica Steve Hanke, profesor de economie la Johns Hopkins University.

Presedintele Nicolás Maduro, care a fost desemnat de Hugo Chávez, inainte de a muri, sa duca mai departe „revolutia lui bolivariana”, spune ca forte antiguvernamentale, inclusiv din sectorul privat, sunt la originea acestor deficite, in efortul de a destabiliza tara.

Guvernul a anuntat, saptamana aceasta, ca va importa, pe langa 760.000 de alimente, si 50 de milioane de role de gartie de toaleta. Ministrul comertului Alejandro Fleming a pus lipsa de hartie igienica de pe piata pe seama cererii in exces determinate de „campaniile de presa care vor sa destabilizeze tara”.

Principala cauza a lipsei unor produse de pe piata este insa controlul cursului de schimb si al valutelor care patrund in tara. Multe fabrici lucreaza la jumatate din capacitate, din cauza deficultatii cu care se fac importurile de materie prima. Analistii economici spun ca unele companii sunt pe punctul de a da faliment, pentru ca nu pot prelungi liniile de credit, pentru a-si plati furnizorii straini.

Fostul presedinte Hugo Chavez a impus controlul cursului in urma cu zece ani, in incercarea de impiedica scoaterea banilor din tara, in perioada confiscarilor de averi si de pamanturi. Numit sa conduca tara inainte ca Chavez sa moara de cancer, Maduro a castigat alegerile pe 14 aprilie, la diferenta foarte mica de contracandifatul sau Henrique Capriles, care refuza sa recunoasca rezultatele alegerilor.

Rabdarea cetatenilor pare a fi ajuns, insa, la limita, in conditiile in care sunt nevoiti sa caute zile intregi produse de baza, ca hartie igienica, alimente sau cafea.