Antakis Antonios este un exemplu reprezentativ pentru situatia in care se afla Grecia. Este somer de doi ani, si-a pierdut sotia, care suferea de tuberculoza, iar acum face eforturi pentru a-si putea intretine cei trei copii.

Antonios a lucrat in constructii cu jumatate de norma si se plange ca a fost extrem de afectat de criza prin care trece tara sa. “Nu sunt deloc oferte de munca. Cumulat, reusesc sa muncesc aproximativ sase sau sapte zile intr-o luna, cel mult zece”, spune barbatul. “Nimic nu este sigur cand te confrunti cu datorii. Oricine poate sa isi piarda oricand casa”.

Pachetele lunare cu mancare si donatiile de rechizite de la institutiile caritabile ajuta, dar situatia ramane una critica, relateaza jurnalistii CNN.

Roubini Terzaki lucreaza pentru organizatia caritabila “Kids and Family”, dar este deopotriva ingrijorata. Rezervele de ulei de masline primite intr-o zi abia pot sa acopere necesarul a 50 de familii. In schimb, organizatia se ocupa de ajutorarea a 4.500 de gospodarii.

“Clasa de mijloc nu mai are aproape nimic de oferit. Pur si simplu nu mai pot ajuta, pentru ca nu isi mai permit. Cand ceream anul trecut donatii pentru hrana - fasole, ulei sau lapte, ne aduceau colete impresionante. Anul acesta abia primim cate un pachet”, spune Terzaki.

Organizatia ofera si consiliere psihologica pentru familiile afectate. Terzaki e de parere ca acestea sunt efectele ascunse ale crizei. “Nu este usor, nu este usor deloc. Nu este usor sa vezi ca exista copii de 14 ani care incearca sa se sinucida. Situatia ne afecteaza si ne intristeaza profund”, marturiseste grecoaica.