"Delegatia troicii a incheiat un acord cu autoritatile in legatura cu politicile economice si financiare necesare pentru continuarea programului", se arata intr-un comunicat comun al Comisiei Europene (CE), Bancii Centrale Europene (BCE) si Fondului Monetar International (FMI).

Autoritatile elene au negociat in ultima luna cu creditorii internationali masurile necesare indeplinirii obiectivelor de care depinde primirea urmatoarelor transe de ajutor. Potrivit comunicatului, statele din zona euro ar putea aproba in curand furnizarea Greciei a unei noi transe de 2,8 miliarde de euro.

Ministrul de Finante, Iannis Stournaras, a declarat luni ca acordul include concedierea a "mai multor mii" de angajati din sectorul public, astfel incat sa poata fi angajati tineri mai bine pregatiti. El a aratat ca 200.000 de persoane au parasit deja sectorul de stat in perioada 2009-2012.

Premierul Antonis Samaras a declarat luni ca guvernul a convenit concedierea a 15.000 de angajati din sectorul de stat pana la sfarsitul lui 2014, iar dintre acestia 4.000 vor fi inlocuiti cu oameni mai tineri.

Poul Thomsen, negociatorul sef al FMI pentru programul cu Grecia, s-a aratat incantat de faptul ca acordul prevede angajarea tinerilor.

La peste trei ani de la declansarea crizei datoriilor in Grecia, tara ramane dependenta de imprumuturile din zona euro si FMI, pentru plata pensiilor si salariilor. Pentru a primi ajutorul de 240 de miliarde de euro, Grecia trebuie sa respecte tintele economice, inclusiv reducerea personalului de stat.

Perspectivele economice sunt in mare parte neschimbate fata de evaluarea prevedenta, iar redresarea ar putea incepe anul viitor, dupa sase ani de recesiune, potrivit comunicatului.