Grecii sunt ingrijorati ca institutiile financiare internationale vor impune noi "taieri" pentru a asigura respectarea tintelor privind finantele publice convenite in acord. 

Adonis Georgidis a sugerat deja ca ar putea inchide unele spitale de stat pentru a reduce deficitul. Delegatia creditorilor internationali va discuta marti si cu ministrul Muncii, Yiannis Vroutsis, care a indicat deja ca va refuza orice propunere care ar presupune reducerea salariului minim, noteaza Mediafax.

Totodata, institutiile financiare internationale fac presiuni pentru a determina guvernul sa continue reforma sectorului bugetar, unde s-a angajat sa concedieze 15.000 de angajati pana la sfarsitul anului 2015.

Potrivit unor surse din guvern citate de The Guardian, transa de 8,1 miliarde euro va fi impartita cel mai probabil in plati esalonate mai mici. "Va fi o atmosfera foarte tensionata, dar aratat destul de clar ca sunt hotarati sa proedeze asa. Pentru fiecare masura pe care o vom anunta, vom mai primi o transa", sustine o sursa oficiala. 

Guvernul elen spera sa ajunga la un acord cu institutiile financiare pana la inceputul saptamanii viitoare, pentru a putea obtine acordul ministrilor Finantelor din zona euro pentru urmatoarea transa la sedinta de luni a Eurogroup. Astfel, situatia din zona euro este tot mai tensionata, in contextul demisiei ministrului Finantelor din Portugalia. 

Ministrul portughez al Finantelor, Vitor Gaspar, a demisionat luni seara, in locul sau fiind numit secretarul de stat pentru Trezorerie, Maria Luis Albuquerque, care va fi investit in dupa-amiaza zilei de marti.