Declaratia vine in contextul in care, vineri, Banca Centrala Europeana a anuntat ca nivelul depozitelor sectorului privat la bancile elene s-a diminuat cu 4,6 miliarde de euro in aprilie, ajungand la 133,6 miliarde de euro - cel mai redus nivel din octombrie 2004 - din cauza temerilor privind incapacitatea Greciei de a-si achita datoriile si a iesirii acesteia din zona euro (Grexit).

Incertitudinile legate de incheierea unui nou acord cu creditorii internationali au afectat si economia, vineri Oficiul elen de Statistica (ELSTAT) anuntand reintrarea tarii in recesiune, in primul trimestru din 2015, cand s-a inregistrat un declin de 0,2%, dupa o scadere de 0,4% in precedentele trei luni. De asemenea, investitiile s-au contractat cu 7,5% in primele trei luni ale anului, iar exporturile Greciei au scazut cu 0,6%.

In 2014, economia a iesit din recesiunea care a durat sase ani, inregistrand un avans de 0,8%, dar turbulentele din ultimele luni au afectat evolutia PIB-ului.

Dupa alegerile din 25 ianuarie, Atena incearca sa incheie un acord cu creditorii sai pentru a obtine deblocarea unei noi transe de imprumut si a evita falimentul, negocieri esuate pana in prezent, in lipsa unor reforme ferme din partea Atenei.

Miercuri seara, premierul elen Alexis Tsipras a anuntat ca Grecia este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii sai, UE si FMI, care va permite deblocarea unei transe de 7,2 miliarde de euro, bani necesari pentru ca aceasta sa nu intre in faliment. Declaratiile lui Tsipras au fost contrazise, insa, de ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, potrivit caruia nu s-au inregistrat progrese semnificative in discutiile dintre cele doua parti.