Saptamana trecuta, dupa mai multe luni de negocieri, Grecia si creditorii sai au finalizat prima revizuire a programului de asistenta convenit in vara anului trecut, deschizand calea pentru debutul discutiilor cu privire la reducerea datoriei tarii.

Creditorii internationali au dat unda verde pentru eliberarea unor transe in valoare de 10,3 miliarde de euro, cu conditia ca autoritatile de la Atena sa modifice recentele legi privind pensiile si privatizarile precum si sa elibereze vanzarea de credite neperformante.

Cu toate acestea, sursele citate de Reuters sustin ca intr-o scrisoare trimisa saptamana trecuta, ministrul grec de Finante, Euclid Tsakalotos, i-a avertizat pe creditori ca o parte din solicitarile lor suplimentare nu pot fi indeplinite. Potrivit uneia din surse, ar fi vorba de solicitarile vizand creditele neperformante si reforma pensiilor.

"Nu putem face niciun fel de modificari substantiale. Dar vom continua cu amendamentele tehnice discutate. Unele dintre ele sunt in directia corecta", a declarat un oficial guvernamental elen.

Cotidianul grec Ta Nea sustine ca scrisoare a fost trimisa catre comisarul european Pierre Moscovici, membrului in boardul BCE, Benoit Coeure si directorului departamentului european al FMI, Poul Thomsen.

La Bruxelles o serie de oficiali europeni au confirmat ca cele doua parti "lucreaza in continuare la finalizarea masurilor cerute" dupa ce Atena si-a exprimat o serie de ingrijorari.

Acest dezacord ar putea intarzia si mai mult eliberarea unor noi noi transe din programul de asistenta de care Atena are nevoie de urgenta pentru a putea rambursa in luna iunie o serie de credite catre FMI, la care se adauga o serie de obligatiuni catre Banca Centrala Europeana care ajung la maturitate in luna iulie precum si arieratele statului.