In data de 11 mai vom avea cu siguranta discutii fructuoase care vor confirma progresele facute si va fi un nou pas in directia unui acord final”, a declarat Yanis Varoufakis dupa intalnirea cu Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici. “Am avut un schimb constructiv de pareri care sa deschida calea unei reuniuni reusite a Eurogrupului, al carei obiectiv este consolidarea progreselor facute pana acum”, a mai spus Varoufakis.

La randul lor, mai multi responsabili europeni s-au declarat si ei sceptici cu privire la sansele ca Grecia sa ajunga la un acord cu creditorii internationali pana la data de 11 mai, acord care sa permita deblocarea unei transe de 7,2 miliarde de euro din programul de asistenta, banii de care Atena are mare nevoie. 'Sunt mai degraba sceptic ca va fi posibil sa se ajunga la un acord pana luni. Dar nu exclud aceasta posibilitate', a spus ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble.

In data de 12 mai, Grecia are de rambursat o transa de 760 milioane de euro catre Fondul Monetar International. In total, Grecia are de rambursat aproape un miliard de euro catre FMI in luna mai si aproape sapte miliarde de euro catre BCE pana in luna august si exista ingrijorari ca Guvernul de la Atena va rata aceste plati. Aceasta ar fi o situatie fara precedent care ar putea pune sub semnul intrebarii apartenenta Greciei la zona euro.

Germania: Problema reparatiilor de razboi este inchisa

Ministrul german de finante Wolfgang Schauble a reafirmat marti ca problema reparatiilor de razboi pentru Grecia este inchisa, subliniind in acelasi timp ca nu trebuie uitata responsabilitatea morala a tarii sale in privinta crimelor comise de nazisti.

Dosarul pentru plata reparatiilor este inchis, a afirmat ministrul, intr-o declaratie facuta la Berlin si preluata de AFP. El a reiterat astfel pozitia exprimata in ultima perioada in aceasta problema de guvernul german, confruntat cu cererile insistente din partea Atenei de a redeschide dosarul despagubirilor de razboi.

Si purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel a reafirmat luni ca pozitia Berlinului asupra reparatiilor de razboi pentru Grecia este neschimbata, subliniind in acelasi timp ca Germania ia 'foarte in serios responsabilitatea sa istorica' in privinta crimelor comise de nazisti.

Dosarul legat de reparatiile de razboi pe care Grecia le cere Germaniei a provocat o tensionare a relatiilor dintre cele doua tari, mai ales dupa ce reprezentantul stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a preluat la sfarsitul lunii ianuarie conducerea guvernului de la Atena.

Premierul Alexis Tsipras declara la inceputul lunii februarie ca guvernul pe care il conduce are 'obligatia istorica' si 'morala' de a cere compensatii pentru distrugerile din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, precum si rambursarea unui imprumut fortat acordat nazistilor.

Ocupata de trupele lui Adolf Hitler din 1941 pana in 1944, Grecia, tara care se confrunta in prezent cu grave dificultati economice, a estimat recent aceste reparatii la 278,7 miliarde de euro, estimari calificate drept 'stupide' de catre vicecancelarul german Sigmar Gabriel.