Este a treia plata realizata de ESM, dupa ce Parlamentul de la Atena a aprobat reorganizarea Fondului de privatizare si revizuirea sectorului bancar, inclusiv modul in care sunt gestionate creditele neperformante.  

In august, a fost aprobat cel de-al treilea plan de asistenta pe trei ani acordat Greciei, in valoare de 86 miliarde de euro. Pana acum, Grecia a primit 16 miliarde de euro, pe langa cei zece miliarde de euro necesari pentru sprijinirea sectorului bancar.  

"Sper ca va continua cooperarea reusita cu partenerii eleni, astfel incat prima revizuire a programului ESM sa poata fi finalizata la inceputul anului viitor. Numai o finalizare cu succes a acestei revizuiri poate duce la discutii privind atenuarea poverii datoriei Greciei", a afirmat presedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling.  

Infiintat in 2012 ca raspuns la criza financiara globala, Mecanismul European de Stabilitate urmeaza sa inlocuiasca in timp Fondul European de Stabilitate Financiara, care, in perioada de varf a crizei datoriilor suverane, a emis obligatiuni pentru a veni in sprijinul statelor membre ale zonei euro care se confrunta cu dificultati financiare.