Vanzarea, care este in stadiul de negociere, dupa ce partidul de stanga Syriza a castigat alegerile generale din ianuarie si a inghetat procedurile de vanzare a activelor statului, va fi prima tranzactie finalizata sub mandatul premierului Alexis Tsipras.  

"Vom semna un acord cu Fraport in urmatoarele 10 zile", a spus Stergios Pitsiorlas.

Cele 14 aeroporturi regionale sunt cele din Thessaloniki, Kerkyra, Chania, Kefalonia, Zakynthos, Aktio, Kavala, Rhodes, Kos, Samos, Mytilene, Myconos, Santorini si Skiathos.   

El a adaugat ca anul viitor Grecia spera sa stranga 3 miliarde euro din privatizari, o suma mai mare comparativ cu cifra inclusa in proiectul de buget (1,9 miliarde euro), dar mai mica decat tinta de 3,7 miliarde euro inclusa in programul de asistenta convenit de Grecia cu UE si FMI.  

Potrivit termenilor celui de-al treilea pachet de asistenta financiara convenit in iulie, Agentia pentru privatizare din Grecia trebuie sa fie inlocuita de un nou fond de privatizare care sa genereze venituri de 50 de miliarde euro pe intreaga durata a acordului.

Autoritatile de la Atena ar urma sa utilizeze o parte din sumele rezultate din privatizari pentru a reduce datoria publica si a stimula investitiile. Insa Grecia trebuie sa finalizeze luna aceasta structura si guvernanta noului fond.

De asemenea, Grecia va trebui sa privatizeze rapid porturile si operatorul retelei energetice.